Jasmijnrevolutie
Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, Afrika, Tunesië -

Noodtoestand in Tunesië: president Ben Ali heeft het land verlaten

Een dag na zijn derde toespraak met beloften van meer democratie, pluralisme en meer burgerlijke vrijheden had president Ben Ali, midden de aan de gang zijnde demonstraties die uitmondden in onlusten, heel de regering ontslagen en de noodtoestand uitgeroepen. Al Jazeera meldde inmiddels dat hij het land reeds heeft verlaten.

vrijdag 14 januari 2011 18:55
Spread the love

Duizenden mensen zijn vrijdag de straat opgetrokken om het onmiddellijke ontslag te eisen van president Ben Ali. Dat het niet goed zou komen na de presidentiële toespraak tot de natie donderdagavond, werd reeds voorspeld door deskundigen en waarnemers, en was goed merkbaar aan de kritieken in de onophoudelijke stroom van Twitterberichten.

Tijdens de nacht van donderdag op vrijdag sneuvelden weer twaalf mensen tijdens confrontaties met de ordediensten in de hoofdstad en in de noordoostelijke stad Ras Jebel, meldde Reuters. Tijdens demonstraties op vrijdag in Tunis heeft de politie er zich evenmin van weerhouden op de demonstranten te schieten. Aanvankelijk met traangas. Maar reporters hadden ook geweervuur gehoord.

Te midden van deze ‘Jasmijnrevolutie‘, zoals de Tunesiërs de volksopstand tegen het autoritaire regime noemen, ontsloeg de president heel de regering en kondigde verkiezingen binnen de zes maanden aan. Ook werd de noodtoestand uitgeroepen, een avondklok werd afgekondigd en samenscholingen van meer dan drie personen verboden, meldde The Guardian.

Voortekenen van de nakende val van Ben Ali

Nog volgens The Guardian ging touroperator Thomas Cook van start met de evacuatie van ongeveer 1.800 Britse en Ierse toeristen en 2.000 Duitse, in opvolging van een advies van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Er circuleerden berichten dat piloten van Tunis Air weigerden op te stijgen om hooggeplaatsten het land uit te vliegen. AFP meldde dat de luchthaven omsingeld werd door militairen en dat het Tunesische luchtruim gesloten werd.

“Commandant de bord de Tunis Air a refusé de faire décoller son avion où voulaient embarquer des Trabelsi (ITélé en direct)”

“RT @Nesrayne Le cdt Mohamed Ben Kilani refuse de décoller avec 6 Trabelsi à bord malgré les ordres, coup de feu a l aéroport”

“New events: Special police forces gains the airport to stop/escort people close to the regime #sidibouzid”

Er werd ook gemeld dat journalisten van de staatszender TV7 in de ether opgeroepen hadden tot meer persvrijheid en revolte. Dat zou onder meer gebeurd zijn in deze uitzending.

“tv7 se révolte en fin!!! on y est presque!! http://www.facebook.com/video/video.php?v=180510488650175&comments #sidibouzid”

“Révolte de la télé tunisienne TV7, ce qu’il se passe est surréaliste ! #SidiBouzid”

“Wij willen geen brood, wij willen dat hij vertrekt”

De leuzen die gescandeerd werden voor de gebouwen van de ministeries waren duidelijk: “Ben Ali, assasin!” “Ben Ali, dégage!”

In reactie op de aangekondigde vermindering van de voedselprijzen tijdens de presidentiële toespraak op donderdag zei een betoger: “Wij willen geen brood of wat dan ook, wij willen enkel dat hij vertrekt. Daarna maakt het niet uit wat we eten.”

“Nous voulons des élections PRÉSIDENTIELLES anticipée! pas législatives! #sidibouzid #tunisie”

Het lijkt erop dat de bevolking heeft gekregen waar ze om vroeg. De Arabische zender Al Jazeera en BBC World meldden dat de president het land heeft verlaten en het leger de controle heeft overgenomen. President Ben Ali zou naar Malta zijn afgereisd. Premier Mohammed Ghannouchi, geflankeerd door de minister van Defensie, heeft op de Tunesische televisie aangekondigd dat hij tijdelijk de leiding over het land zal nemen en dat er binnen zestig dagen verkiezingen dienen plaats te vinden.

Familieleden van president Ben Ali zouden gearresteerd zijn.

Op Twitter waren nog enkele interessante bespiegelingen te lezen:

“Every #Arab leader is watching #Tunisia in fear. Every Arab citizen is watching Tunisia in hope and solidarity. #Sidibouzid”

“#sidibouzid. The scariest thing is the presence of the former interior minister during the announcement. Ben Ali is gone. RCD is still there”

“BEWARE RCD ( BEN ALI PARTY) IS DESPERATLY TRYING TO HIJACK THE TUNISIAN REVIOLT!!!! #SidiBouzid”

Rust is nog niet weergekeerd

Het is afwachten wat het tijdelijk comité dat nu is aangesteld om het land te regeren, zal doen. De rust is in ieder geval nog niet weergekeerd. Naast euforische berichten en oproepen om Ghannouchi een kans te geven, lezen we nog steeds argwaan, angst en scepticisme. Vooral bestaat er wantrouwen ten aanzien van de Rassemblement Constitutionnel Démocratique, de partij van Ben Ali.

Er is ook grote vrees voor de plunderingen die plaatsvinden in het land en men maakt zich zorgen over het gebrek aan bescherming hiertegen. Onder de geplunderde eigendommen bevinden zich ook woningen die toebehoren aan de familie van Ben Ali.

“Attention, le couvre feu est maintenu. La police et l’armée tire toujours sur tout ce qui bouge #sidibouzid”

“On entend encore du son de tire à Tunis ville #sidibouzid”

“Je crois ni ZABA [nvdr: Ben Ali] ni l’armée qui contrôle le pays, il y a une force invisible qui tire toute les ficelles #sidibouzid #tunisie”

“Tunisians too early for congratulations, we did not succeed yet. power is still in the corrupt RCD party. #sidibouzid #tunisia”

“Tunis tonight look like Baghdad the night of its fall #looting #tunisia #sidibouzid”

“The Tunisian Army is small and might not be able to protect the people from looting. #tunisia #sidibouzid”

Verbazingwekkend media-activisme

Alle gecursiveerde citaten komen van Twitter: #sidibouzid.

Dit was waarschijnlijk de eerste volksopstand waarbij je van minuut tot minuut de ontplooiing online kon volgen. Hoezeer het regime van Ben Ali ook geprobeerd heeft de Tunesische bevolking af te sluiten van de buitenwereld, hielden honderden en honderden media-activisten de ogen van de wereld op de natie gericht en toonden ze de gruwelijke lotgevallen van een moedige bevolking in haar verzet tegen onderdrukking en corruptie.

Voor een overzicht van de media die gepost werden tijdens deze Jasmijnrevolutie kan je terecht op het posterous blog van Nawaat de Tunesie.

take down
the paywall
steun ons nu!