Omar Rodriguez-Lopez – Un Escorpion Perfumado
Cultuur, Cultuur, Muziek, Omar Rodriguez-Lopez, The Mars Volta -

Omar Rodriguez-Lopez – Un Escorpion Perfumado

"Muzikaal Stachanovisme". Er is geen andere manier om de bedrijvigheid van het genie Omar Rodriguez-Lopez te omschrijven. Un Escorpion Perfumado is zijn negentiende (19!) studio-album in veel minder jaar tijd. Hij brengt het uit op zijn eigen label, en deze plaat is slechts één van de vele projecten waar hij simultaan aan bezig is. Zo ook het volgende album van The Mars Volta.

donderdag 13 januari 2011 12:05
Spread the love

Voor wie het nog niet wist: Rodriguez-Lopez is nog altijd maar 35 en stond mee aan de wieg van de emocore bij at.the.drive-in samen met handlanger Cedric Bixler-Zavala. Daarmee vormt hij tegenwoordig één van de meest legendarische bands van de jaren nul. 

Ondertussen brengt hij dus ook zélf albums uit, terwijl hij ook nog een begaafd producer is en zich onlangs ontpopte als regisseur. Deze man is niet enkel een manusje-van-alles, maar heeft ook alles zélf onder controle. Ook de albums die The Mars Volta uitbrengt, worden volledig door hem gecomponeerd en afgemixt.

Het sterkste van dit alles is dat Rodriguez-Lopez kwantiteit aan kwaliteit weet te verbinden. Dit is ook de conclusie na een luisterbeurt van het zes nummers tellende Un Escorpion Perfumado. Op het album zijn hijzelf te horen, samen met jongere broer Marcel en de talentvolle drummer Deantoni Parks. Laatstgenoemde zou wel eens de laatste aflevering van de “Mars Volta-drummerssoap” kunnen vormen.

Un Escorpion Perfumado is volgens Rodriguez-Lopez-normen bijzonder melodieus en toegankelijk. ‘Que dice Pessoa’ met zowaar een catchy refrein, is daar een goed voorbeeld van. De dubinvloeden spelen ook vaker een rol dan in vroegere werken van hem, en veel nummers vallen op door hun livepotentieel.

Beelden laten alvast zien waar hij toe in staat is. Weliswaar met gastzangers, want zélf zingen kan hij eigenlijk niet zo goed. Niet dat hij met dit album gaat touren, trouwens. Rodriguez-Lopez brengt immers met z’n verschillende ondersteunende bands nog aparte platen uit, wat het totaal op 27 brengt. Un Escorpion Perfumado valt evenwel onder de categorie van zuiver solowerk.

Een wat meer gestoffeerde productie had ongetwijfeld iets extra kunnen halen uit dit sterke album. Het gaat uiteindelijk om een lp met échte liedjes op, die je ook in het gezelschap van je vrienden kunt opleggen, bij wijze van spreken. Dat Rodriguez-Lopez dit zomaar even tussenin uit de mouw schudt, gebiedt hoe dan ook diep respect.

Maar er zijn nog andere, belangrijker taken voor hem weggelegd, waardoor het ook ergens spijtig is dat z’n solopotentieel niet verder uitgediept wordt. De volgende plaat van The Mars Volta, die later dit jaar uitkomt, zou evenwel voor het eerst “minder onder zijn controle vallen”. We houden ons hart al vast. 

Toch is statistisch gezien de kans groter dat we nog eerst een nieuw solo-album krijgen, vooraleer ook ‘het monster’ (zoals Rodriguez-Lopez naar The Mars Volta refereert) nieuw werk op de wereld los laat. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!