“OAS wast onregelmatigheden Haïtiaanse verkiezingen wit”
Verslag, Nieuws, Wereld, Haïti -

“OAS wast onregelmatigheden Haïtiaanse verkiezingen wit”

NEW YORK — Het Center for Economic and Policy Research (CEPR) vindt dat de Haïtiaanse verkiezingen alsnog ongeldig verklaard moeten worden. Uit analyse van de onafhankelijke denktank blijkt dat er grote onregelmatigheden hebben plaatsgevonden tijdens de eerste ronde op 28 november.

donderdag 13 januari 2011 12:51
Spread the love

Het CEPR bekritiseert de officiële beoordeling van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) van de verkiezingen, die eerder deze week werd gepubliceerd. Dat rapport zou “fundamentele gebreken” bevatten.

Na de eerste telling van de stemmen bleek Mirlande Manigat, een voormalige first lady, de meeste stemmen te hebben gekregen, gevolgd door Jude Celestin, de kandidaat van de regerende partij. Beiden zouden het in een tweede ronde tegen elkaar moeten opnemen maar door de hertelling van de stemmen door de OAS moet Celestin plaatsmaken voor de populaire muzikant Michel Martelly.

Het CEPR noemt de bevindingen van de OAS “onduidelijk, statistisch gezien onjuist en niet verdedigbaar.”

“Dit rapport kan de onwettige verkiezingen, waarbij bijna driekwart van het electoraat niet stemde en met de stemmen van de minderheid die wel stemde gerommeld is, niet redden”, zegt Mark Weisbrot, mededirecteur van het CEPR.

Onprofessioneel

Het CEPR stelt dat zowel tijdens het kiesproces als tijdens het tellen van de stemmen zaken zijn misgegaan. Ook zouden er sinds 1947 op het westelijk halfrond geen presidentsverkiezingen zijn gehouden met zo’n lage opkomst.

Uit de analyse van het CEPR blijkt dat na hertelling van de stemmen door de OAS, het verschil tussen Martelly en Celestin 0,3 procent bedroeg. Dat is volgens de organisatie te klein om statistische conclusies aan te verbinden.

Weisbrot noemt bevindingen in het OAS-rapport “politiek beïnvloed en niet professioneel.” Hij pleit voor een geloofwaardige, nieuwe verkiezing. Het OAS-rapport is volgens hem tot stand gekomen onder druk van rechtse facties binnen de Amerikaanse regering.

“De VS willen een bepaalde uitkomst in Haïti”, zegt Weisbrot. “Ze zijn niet enthousiast over de huidige president Préval of mensen die dichtbij hem staan. Dus zien ze Celestin liever niet als president en dat kan hebben meegespeeld.”

De tweede ronde van de verkiezingen stond aanvankelijk gepland voor 16 januari. Een woordvoerder van de Haïtiaanse kiesraad verklaarde vorige week echter dat deze niet zal plaatsvinden voor eind februari.

– – – – – – – –
Auteur: Andrea Lunt

take down
the paywall
steun ons nu!