De ‘sociaalste mensen van het jaar’ zijn …
Verslag, Nieuws, Samenleving, België, ACW -

De ‘sociaalste mensen van het jaar’ zijn …

Het maandblad De Gids op Maatschappelijk Gebied van het ACW gaat als vanouds op zoek naar de 'Sociaalste mensen' van het afgelopen jaar. Bij de genomineerden duiken twee mede-oprichters van DeWereldMorgen.be op.

donderdag 13 januari 2011 15:23
Spread the love

De Gids gaat deze keer op zoek naar de ‘Sociaalste tandem van het jaar’, omdat sociale mensen natuurlijk zelden soloslim spelen.

De redactie van het maandblad nomineerde vijf duo’s:

Annemie Plessers en Luc Gysemberg, vakbondsmensen actief in het verweer tegen het asociale gedrag van biergigant Inbev
Marc Geerinck (ACV) en Anita Van Hoof (ABVV) die zich verzetten tegen de uitverkoop van het bediendenstatuut bij geldkoerier Brink’s
Jeanne De Vos en Pia Stalpaert, de twee Belgische vrouwen achter de wereldwijde strijd voor de waardigheid van het huispersoneel
de arbeider en de bediende die misschien, hopelijk binnenkort een geharmoniseerd statuut hebben
– en de journalisten Dirk Barrez en Han Soete die samen met anderen in het voorjaar van 2010 dewereldmorgen.be uit de grond stampten

Uit de motivatie van De Gids voor die laatste nominatie:

“Vanuit een diep ongenoegen, gedeeld door heel velen aan progressieve zijde, over de verloedering van het medialandschap, inclusief van de zelfverklaarde kwaliteitspers. Met eerst een website en nu ook een papieren magazine. Hebben hun start niet gemist. Toegegeven, met wat financiële hulp van het middenveld, met de hulp van gratis opiniemakers (van Purnelle tot Wolput) en vooral ook van de andere media, waar het van kwaad naar erger gaat, onmachtig om in alle onafhankelijkheid hun rol als vierde macht te vervullen (lees hierover de 480 pagina’s van De Vierde Onmacht). En toegegeven, er zijn elders ook nog gerespecteerde journalisten. Opvallend hoe iedereen dan ineens denkt aan Chris De Nys van de vrt-redactie. Maar die viel vorig jaar al in de prijzen. Zowat de enige journalist met positieve vermelding in het vernietigende kerstessay van Geert Buelens vorig jaar over de Belgische media. John Vandaele van Mo* ook niet vergeten, uiteraard.”

Die nominatie is een hele eer. Oproepen om op onszelf te stemmen, gaan we hier natuurlijk niet doen. Omdat vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten als Jeanne De Vos geen nieuwssite hebben om stemmen te ronselen. En ook al omdat we ons veel te bescheiden voelen naast sociale reuzen als Jeanne De Vos (die ooit al genomineerd werd voor de Nobelprijs voor de Vrede en die al 50 jaar samen met de huisbedienden vecht voor een officieel statuut voor de meest uitgebuite werknemers van India).

En we schrijven liever over de werknemers van Brink’s die al maanden in onzekerheid leven en een moeilijk gevecht leveren voor hun bediendestatuut dan dat we in hun zon gaan staan.

Stemmen kan door een mailtje te sturen naar degids@acw.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!