Nova Friburgo na de aardverschuivingen van dinsdagnacht (foto: Estado de Rio de Janeiro)
Nieuws, Wereld, Milieu, Mediakritiek, Rio de Janeiro, Brazilië, Federale regering, Nova Friburgo, Regenval, Modderstromen, Aardverschuivingen, Petrópolis, Teresópolis, Deelstaatregering -

Aardverschuivingen na zware regenval doden 271 mensen in staat Rio de Janeiro

In de bergachtige zones ten noordoosten van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft uitzonderlijk zware regenval aardverschuivingen veroorzaakt die al aan minstens 271 mensen het leven hebben gekost. Het totale dodental zal nog oplopen wanneer de hulpdiensten alle getroffen bergdorpen zullen hebben bereikt. Vooral Petrópolis, Teresópolis en Nova Friburgo zijn bijzonder zwaar getroffen.

donderdag 13 januari 2011 12:10
Spread the love

Volgens gegevens van de meteorologische dienst van de staat Rio de Janeiro viel er in de nacht van dinsdag op woensdag ‘uitzonderlijk veel neerslag’ in de bergachtige streken van de deelstaat. Op enkele uren tijd viel er meer regen dan gewoonlijk in de hele maand januari.

Het gevolg was dat hele berghellingen binnen de kortste keren begonnen te schuiven en dat de modderlawines alles meesleurden op hun verwoestende weg naar beneden. Vele bewoners van de bergdorpen werden totaal verrast in hun slaap en konden zich niet meer in veiligheid brengen. De bergachtige regio is ook populair als vakantieverblijf voor de welgestelde inwoners van de stad Rio de Janeiro.

“Ergste ramp die streek ooit trof”

In de gemeente Teresópolis alleen al vielen 130 doden onder een modderlawine. Het gemeentebestuur heeft de noodtoestand afgekondigd en meer dan 2.000 mensen moesten in allerijl hun huizen verlaten omdat nog meer modderstomen naar beneden dreigden te komen. Volgens wat Jorge Mário Sedlacek, de prefect van de regio, aan een journalist van de krant Estado de São Paulo verklaarde, “is het de ergste ramp die zijn streek ooit getroffen heeft”.

De federale regering van de kersverse presidente Dilma Rousseff (PT) heeft al steunmaatregelen beloofd aan de zwaar getroffen zuidelijke regio. Minstens 700 miljoen reais (ongeveer 320 miljoen euro) zou gaan naar de opvang van de slachtoffers en de heropbouw van de getroffen dorpen.

Honderden huizen zijn onder de modder bedolven en duizenden werden dakloos. Door de aardverschuivingen viel ook in grote delen van de staat de elektriciteit en de watervoorziening uit. Sommige kleine dorpen zijn compleet van de buitenwereld afgesneden en konden alleen per helikopter worden bereikt.

Het is vooral in deze moeilijk bereikbare gebieden dat de dodentol nog dreigt op te lopen naarmate de hulpverleners in de loop van donderdag meer mensen zullen terugvinden die nog bedolven zitten onder het puin en de modder.

In de vallei Vale do Cuiabá, in het district Itaipava van de gemeente Petrópolis, steeg het water vier meter boven zijn normale peil. 34 mensen verdronken in de kolkende watermassa.

Kritiek in de media

Ondertussen woedt in de Braziliaanse media volop de vraag of de federale regering wel voldoende preventieve maatregelen neemt om dergelijke catastrofes te voorkomen.

De krant O Globo schrijft dat voor 2010 er in de federale begroting 425 miljoen reais (193 miljoen euro) voorzien was voor het Programa de Prevenção e Preparação para Desastres (rampenvoorkoming), maar hiervan werd slechts 167,5 miljoen reais (76 miljoen euro) effectief uitgegeven, of maar 39 procent.

Bovendien krijgt de deelstaatregering van Rio de Janeiro forse kritiek omdat ze veel te laks zou optreden tegen bouwpromotoren en vastgoedspeculanten die huizen bouwen op berghellingen die veel te steil zijn en daarom erg kwetsbaar zijn bij zware regenval.

Bij aardverschuivingen en modderstromen komen elk jaren vele mensen om in Brazilië. Meestal doen de problemen zich voor in de favela’s van de grote steden. De armsten wonen daar vaak in onstabiele huizen op de steilste hellingen.

Bronnen:

– Público (Portugal)

– O Globo.com

– Estado de São Paulo

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!