Cultuur, CD-bespreking, Tu Fawning -

Luisterpost: Tu Fawning ‘Hearts On Hold’

Verre van simpel, verre van gemakkelijk, maar de inspanning waard. Zo mogen we het debuut van het Amerikaanse kwartet Tu Fawning wel omschrijven. Denk aan Florence (van The Machines) begeleid door de groep van Tom Waits.

woensdag 12 januari 2011 22:43
Spread the love

Tu Fawning is de groep van Corrina Repp (artieste op Mark Kozelek’s Caldo Verde label) en manlief Joe Haege (31 Knots, Menomena) aangevuld met Toussaint Perrault (Baby Dollars) en Liza Rietz (Swords Project).

Al van bij het ontstaan van Tu Fawning heeft de groep in Portland een mooie cultstatus opgebouwd en dat niet alleen omdat de leden ook elders actief zijn. Invloeden gaan van exotische percussie over Tom Waits, big bandsferen tot Jay Z. Het is vooral de weinig typische instrumentatie met prominent drums, piano, trompet en viool die de formatie doet opvallen. Het is pas bij latere luisterbeurten dat ook de elektrische gitaren en samples opvallen.

Soms denk je aan een rockversie van Rachel’s en andere keren moeten we eerder aan een akoestische Portishead of een onderkoelde barroomversie van Florence & The Machines denken. Voeg daar nog een opnametechniek aan toe die ervoor zorgt dat er aan de nieuwe composities een soort van jaren ’30-gevoel kleeft. 

‘Hearts On Hold’ heeft dan ook iets heel schemerachtig over zich, muziek tussen hond en wolf als het ware. Soms spookachtig en onrustwekkend dankzij de blikken drums en de kerkhofgitaar, maar wel bij vlagen excellent voor wie zijn muziek graag met weerhaakjes heeft. 

Beoordelling: +++1/2

(City Slang)

Tu Fawning treedt op 16 februari op in het Gentse Cafe Video en op 9/3 in Maison de Musique in Brussel.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!