Burgerprotest tegen politieke impasse in België
Nieuws, Politiek, Betoging, België, Studenten, Belgische politieke toestand, Camping 16 -

Burgerprotest tegen politieke impasse in België

De slopende regeringsonderhandelingen beginnen her en der protest los te weken bij de Belgische bevolking. Terwijl drie studenten een mars op Brussel organiseren, zet Camping16 haar virtuele tenten op aan de Wetstraat 16.

dinsdag 11 januari 2011 15:25
Spread the love

Walter Pauli, journalistiek coryfee bij De Morgen hief in de vorige weekendkrant nog een klaagzang aan tegen het gebrek aan engagement bij de Vlaamse student. “Wie haalt de millenniumstudent van achter zijn laptop”, vroeg hij zich luidop af. Meer dan tweehonderd dagen stilstand in de Belgische politiek, meneer Pauli.

Drie studenten van de Brusselse Vrije Universiteit (VUB) hebben een oproep gelanceerd om op 23 januari van 13 tot 18 uur in Brussel te betogen tegen de politieke impasse in ons land. De mars zou van de Beurs naar het Paleizenplein trekken onder de naam ‘No government, great country’.

Nu de bemiddelingspoging van Johan Vande Lanotte (SP.A) op leven na dood is, hebben de studenten er schoon genoeg van: “Moedeloos moesten wij aan de zijlijn toekijken hoe het politieke circus verschillende partijvoorzitters opvoert en weer terugtrekt; hoe koninklijke besluiten argeloos in de wind worden geslagen en de raad van verschillende getalenteerde en onzelfzuchtige, onafhankelijke onderzoeksorganen genadeloos in de grond worden geboord. Genoeg, zeggen we!” Zo klinkt het op de website.

Naast de website hebben de drie studenten een Facebookgroep opgericht. Voorlopig hebben 6.640 facebookers aangeklikt te zullen deelnemen. Of de betoging effectief zal doorgaan, is nog een vraagteken. Het Brusselse stadsbestuur moet nog zijn fiat geven.

Niet enkel studenten

Toch zijn het niet enkel misnoegde studenten die een vorm van burgerprotest organiseren. Geoffrey Hantson, creatief directeur bij een communicatiebureau, richtte op 10 januari de website Camping16 op. Daar kan de ontevreden burger een virtuele tent opzetten voor de Wetstraat 16, de officiële zetel van de federale regering.

“Samen met enkele vrienden merkte ik dat er twee stromingen zijn in de publieke opinie. Enerzijds zijn er onverschilligen, anderzijds zij die agressief antipolitiek zijn. Wij willen een alternatief bieden en een signaal geven aan de verkozen politici om hun verantwoordelijkheid op te nemen”, zegt Hantson.

Hij vraagt zich af waarom we betalen voor een product – lees: de regering – dat niet naar behoren functioneert. Hij geeft de onderhandelaars nog honderd dagen de tijd om tot een compromis te komen. 

“Lukt dat niet dan eisen we als bevolking ons geld terug. Op dit moment is die eis een boutade. Maar ik zou het geweldig vinden mocht er een soort van Test-Aankoop voor de politiek opgericht worden. Er zou een wettelijke termijn op regeringsonderhandelingen moeten staan. Lukt het niet om binnen dat tijdsbestek een regering te vormen, dan moeten de betrokken partijen hun dotaties terugbetalen.”

Al 8.530 sympathisanten hebben, op het moment van schrijven, hun steun betuigd aan de actie. Dat aantal stijgt met de minuut.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!