Protesten “waarschuwing voor alle Arabische machthebbers”
Nieuws, Wereld -

Protesten “waarschuwing voor alle Arabische machthebbers”

CAIRO - De voorbije dagen zijn al minstens drie Algerijnen en veertien Tunesiërs omgekomen bij hevige protesten tegen stijgende voedselprijzen, huisvestingsproblemen en de werkloosheid in de twee landen. Amper drie maanden geleden had het Internationaal Monetair Fonds nog lof voor het economisch beleid van Algerije, terwijl banken en investeerders ook Tunesië als een succesverhaal zien.

maandag 10 januari 2011 12:45
Spread the love

De “opstand” zoals de rellen in andere Arabische landen wordt genoemd, brengt in beide landen duizenden jongeren op straat. Ze bestormen regeringsgebouwen, overheidsbanken en postkantoren, werpen stenen naar de politie en eisen betere levensomstandigheden en een groter aandeel in de welvaart die in hun land wordt gecreëerd.

De media in andere Arabische landen besteden veel aandacht aan het protest. Commentatoren zien er een uiting in van het groeiende verzet tegen regimes die in het Westen als gematigd gelden maar in feite dictatoriaal zijn en weinig oog hebben voor de noden van de gewone burger.

Tirannie

“De protesten in Tunesië zijn een waarschuwing aan alle Arabische machthebbers”, schreef de columnist Fahmy Howeidi in verscheidene Arabische kranten, enkele dagen voordat de onrust oversloeg naar Algerije. “De boodschap van Tunesië is dat tirannie het leven van een regime kan rekken, maar niet voor altijd. Alle Arabische landen lijden onder omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de toestanden die tot de Tunesische protesten hebben geleid.”

“Algerije is een jungle geworden waar roofdieren de zwakken verscheuren”
 

Dat gaat zeker op voor Algerije, waar het regime van president Abdelaziz Bouteflica kan profiteren van fenomenale inkomsten uit de export van olie en gas. Door de hogere olieprijzen steeg dat inkomen in 2010 nog gevoelig, maar het merendeel van de 36 miljoen Algerijnen merkte daar niets van. De meeste Algerijnen hebben het nog altijd moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen, laat staan een goede woning te vinden.

In Tunesië heeft president Ben Ali veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van de kuststreek als toeristische trekpleister, maar ook daar blijft de meerderheid van de bevolking arm en is werkloosheid een groot probleem.

Corruptie

In beide landen spreidt de toplaag haar rijkdom te toon, terwijl corruptie en nepotisme al jaren voor nog meer onvrede zorgen. De Algerijnse energiegigant Sonatrach, een staatsbedrijf, kreeg in 2010 bijvoorbeeld af te rekenen met een groot corruptieschandaal. Verscheidene topfiguren en hun familieleden bleken zich verrijkt te hebben door te sjoemelen met aanbestedingen.

De aanleiding voor de rellen in Algerije was een plotse stijging van de prijzen voor meel, bakolie, melk en suiker met gemiddelde 30 procent. De Algerijnse Handelsminister Mustafa Benbada beloofde zaterdag dat de prijzen van levensmiddelen weer met 14 procent zullen verminderd worden.

Bloggers in Algerije maken duidelijk dat ook de kloof tussen arm en rijk, de corruptie en het machtsmisbruik door de elite hen hoog zitten. “Algerije is een jungle geworden waar roofdieren de zwakken verscheuren”, schreef de blogger Rabei zondag. “De kloof tussen arm en rijk wordt breder met het uur.”
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!