Argentijnse economie presteert ijzersterk
Nieuws, Wereld -

Argentijnse economie presteert ijzersterk

BUENOS AIRES — De Argentijnse economie is het voorbije jaar met zeker 8,4 procent gegroeid, en experts verwachten ook voor dit jaar een sterke expansie. De hoge internationale prijzen voor soja en andere grondstoffen helpen, maar Argentinië heeft ook intern orde op zaken gezet.

zondag 9 januari 2011 09:41
Spread the love

De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal) schat de Argentijnse groei in 2010 op 8,4 procent, ruim boven het gemiddelde van 6,6 procent voor Zuid-Amerika. De Argentijnse regering denkt dat de economie vorig jaar zelfs met 8,9 procent toenam.

Tussen 2003 en 2008 bedroeg de Argentijnse groei ook al gemiddeld 8,5 procent per jaar, en zelfs in de crisisjaar 2009 kwam er nog een positief cijfer van 0,9 procent uit de bus. De goede prestaties van het voorbije jaar heeft Argentinië onder meer te danken aan de automobielsector. Het land bouwde 724.000 auto’s, 41 procent meer dan in 2009. Ook in andere sectoren werden er records gebroken. De verkoop van elektronica steeg met 67 procent en winkelcentra zetten 40 porcent meer om. Ook de graanoogst vestigde met 95 miljoen ton een record.

Volgens de regering is de werkloosheid in Argentinië nu afgenomen tot 7,3 procent. Ook de armoede blijft dalen, zij het minder snel dan de voorbije jaren.
Schitterende vooruitzichten

Ook de vooruitzichten zijn rooskleurig “Voor 2011 verwachten we een groeicijfer tussen zes en 6,5 procent”, zegt Marina Dal Poggetto, een econoom van de consultant Bein. Argentinië profiteert onder meer van de hoge internationale prijzen voor landbouwproducten, mineralen en gas. Soja, het belangrijkste exportproduct van het land, haalt 387 euro per ton op de internationale markt, de hoogste prijs in tien jaar tijd.

Dal Poggetto vindt wel dat Argentinië iets moet doen aan de hoge inflatie, volgens experts rond de 25 procent, al meldt de overheid een veel lager cijfer. Ook de import van consumptiegoederen is gevaarlijk hoog.

Ramiro Castiñeira, een econoom van het adviesbureau Econométrica, verwacht een groei van 5,5 procent maar klinkt nog optimistischer over de duurzaamheid van de Argentijnse expansie. Volgens hem voert de regering een beleid dat het maximum haalt uit de gunstige internationale omstandigheden. De voorbije jaren maakte Argentinië gebruik van de hoge grondstoffenprijzen om begrotingsoverschotten op te bouwen, zijn deviezenreserves aan te vullen en zijn schulden te herschikken.

De buitenlandse schuld van Argentinië – 127 miljard dollar – bedraagt nu nog 48 procent van het bruto binnenlandse product, heel wat beter dan de 70 procent die in 2001 genoteerd werd, toen Argentinië zijn schuldverplichtingen niet meer kon nakomen. Bijna 95 procent van die schulden is nu geherfinancierd. Argentinië heeft intussen ook 52,5 miljard dollar aan deviezenreserves aangelegd. Het land wacht nu op de resultaten van gesprekken met de Club van Parijs – een internationale vergadering van officiële schuldeisers – die de sinds 2001 versperde weg naar de internationale financiële markten weer moeten vrijmaken.

“Argentinië heeft nu een fundament voor verdere groei”, zegt Castiñeira. “Als de internationale context verandert, zullen we dat voelen, maar voorlopig maakt Argentinië het beste van de huidige situatie.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!