Cultuur, Recensie, Pearl jam, Live on ten legs -

Luisterpost: Pearl Jam ‘Live On Ten Legs’

Uit de hele grungeperiode is er nog één band alive and kicking: Pearl Jam. Voor hun twintigste verjaardag brengt de groep een live-compilatie uit met daarop een selectie uit hun bekendste songs en een paar verrassingen.

vrijdag 7 januari 2011 23:28
Spread the love

Wie nu terug kijkt naar de hele grungescène begin jaren ’90 moet vaststellen dat maar weinig bands met opgeheven hoofd hebben kunnen overleven. Niet dat sommige kannonen niet meer meespelen: Dave Grohl (Foo Fighters, toen Nirvana) en Mark Lanegan (toen Screaming Trees) zijn nog steeds inspirerende muzikanten die fijne platen maken, maar van de bands is enkel Pearl Jam nog in staat om heelder horden enthousiaste gitaarfans te raken.

Het mag dan ook niet verwonderen dat de groep uit Seattle een van de succesvolste rock/metalbands van de laatste twee decennia is. De formatie rond Eddie Vedder wist daarbij steeds het voortouw te nemen in politieke (anti-Bush) zaken en sociale kwesties waarvoor ze talloze benefietoptredens gaven. Voor één keer dus een harde band met het hart op de juiste plaats.

Dat blijkt eens te meer uit de nieuwe live-verzameling die de groep naar aanleiding van haar twintig jarig bestaan op de wereld loslaat. Op de cd staan 18 vaak overbekende songs die opgenomen werden in de periode 2003 – 2010. Voor de fans zal het meteen ook duidelijk zijn dat Pearl Jam hier knipoogt naar de liveplaat uit 1998 (‘Live On Two Legs’), maar ondertussen is de band al weer een heel eind verder. Op ‘Live On Ten Legs’ staan naast classics als ‘Alive’ en ‘Jeremy’ ook vier nummers van hun laatste plaat. 

Maar de band verrast bij de eerste track door ‘Arms Aloft’ te spelen, een song van wijlen Clashzanger Joe Strummer, afkomstig van diens postuum verschenen plaat ‘Streetcore’. De groep raast door het nummer met de kracht van een bende losgeslagen wolven en dat helse tempo wordt geregeld herhaald op de rest van de plaat. Ook in de andere cover en die is niet mis: ‘Public Image’ van Public Image Limited. Inderdaad: Pearl Jam gaat overtuigend post-punk, maar dat wisten we al van hun optreden op Werchter deze zomer. 

Voor de rest schitteren Eddie Vedder, Mike McCready, Stone Gossard, Jeff Ament en Matt Cameron als een glinsterende rockbolide die gierend rondtolt, met hier en daar een rustiger passage. Voor wie zijn opwinding graag een beetje ruig en doorwinterd heeft, is dit een excellente introductie voor een van de beste livebands van deze planeet. Minpunt voor de fans is dat ze de opnamen waarschijnlijk via allerlei bootlegs al zullen hebben, maar is dat niet altijd het geval?

Beoordeling: +++1/2

take down
the paywall
steun ons nu!