Orthodoxe christenen kunnen niet naar Betlehem Palestijnse christenen beleven Kerst anders onder de bezetting. © Eva Bartlett/IPS
Nieuws, Wereld -

Orthodoxe christenen kunnen niet naar Betlehem

GAZA-STAD - "We proberen er een gelukkig Kerstfeest van te maken, maar de sfeer is hier niet zo vrolijk als elders in de wereld", zegt Hossam Tawwil. Oosters-orthodoxe christenen vieren op 7 januari Kerst, ook Palestijnse christenen.

donderdag 6 januari 2011 15:41
Spread the love

“Het leven is hier niet gemakkelijk. We worden bezet, belegerd en we mogen niet naar onze heilige stad, Betlehem”, zegt Tawwil, parlementslid in Gaza. “Het voelt niet alsof we een feest vieren, niet zoals we het zouden willen.”

Bendali Tarazi is christen en woont in Gaza-Stad. “We vieren Kerst binnen de mogelijkheden die er zijn. Ik ga met mijn gezin naar de kerk en bid, daarna bezoeken we onze familie en eten we samen.”

De Israëlische autoriteiten en diverse nieuwsmedia kondigden eerder aan dat vijfhonderd christenen uit Gaza in Betlehem Kerst mogen vieren. Maar Tawwil zegt dat er haken en ogen aan die toezegging zitten.

“Dat aantal van vijfhonderd gaat over orthodoxe en katholieke christenen. De katholieken vieren op 25 december Kerst, de orthodoxen op 7 januari. Degenen die het feest in januari vieren, hebben toestemming gekregen om naar Betlehem te gaan. De christenen die graag op 25 december hadden gewild, kregen geen toestemming.”

Arbitrair

Het is niet gemakkelijk toestemming te krijgen. “Je moet ouder zijn dan 35 jaar, waarmee de meeste inwoners van Gaza al zijn uitgesloten”, zegt Tawwil. “En de Israëlische bezettingstroepen beslissen op arbitraire wijze wie wel of niet mag vertrekken, los van leeftijd of verkregen toestemming. Ze hoeven hun keuzes niet te verantwoorden.”

Ook al krijgen er vijfhonderd Palestijnen toestemming, ze zullen niet allemaal in staat zijn daar gebruik van te maken, zegt Tawwil. Bendali Tarazi legt uit waarom. “Vorig jaar kreeg ik toestemming om naar Betlehem te reizen, maar mijn vrouw niet. Ik ga niet zonder haar, ook al wil ik heel graag naar Betlehem met Kerst.”

De situatie van Tarazi is geen uitzondering, zegt Tawwil. “Soms krijgen ouders toestemming, maar hun kinderen niet. Of alleen de man of vrouw van een echtpaar en dan gaan ze allebei niet.”

De gevolgen van de bezetting zijn ook op andere manieren merkbaar. “Bijna elk gezin is wel iemand in de familie kwijtgeraakt. Soms zit een kind in een Israëlische gevangenis, is er iemand omgekomen tijdens Israëlische aanvallen of aan een ziekte overleden omdat er geen goede medische behandeling beschikbaar was”, zegt Tawwil. “Tijdens feestdagen dient dat gemis zich des te sterker aan.”

De dreiging van een nieuwe oorlog zorgt ook voor een donkere sluier over het Kerstfeest. “Veel mensen hebben het gevoel dat er binnenkort een nieuwe Gaza-oorlog komt. Er zijn her en der al bombardementen”, zegt Tawwil.

Islamitische feesten

De bezetting en de door de oorlog verwoeste economie van Gaza zorgen ervoor dat gezinnen weinig geld hebben om Kerst te vieren zoals dat elders in de wereld vaak gebeurt. “Er is geen werk en geen geld. We kunnen geen cadeautjes kopen of speciaal eten dat het feest bijzonder maakt”, zegt Tawwil.

Hij ontkent berichten over problemen tussen moslims en christenen in Gaza. “Moslims hebben dezelfde problemen als christenen. We leven hier samen, als buren, onder dezelfde bezetting en dezelfde Israëlische aanvallen.”

Ahmed Mahdi, een moslim uit Gaza-Stad, heeft christelijke buren. “We zijn goed bevriend met onze buren en gaan met de Kerst bij hen op bezoek”, zegt Mahdi. “Ze komen bij ons tijdens onze islamitische feestdagen. We voelen ons één familie.” Net als Mahdi, vieren Tawwil en andere christenen ook de islamitische feestdagen met islamitische kennissen.

take down
the paywall
steun ons nu!