Chili grijpt drastisch in bij visquotum
Nieuws, Wereld -

Chili grijpt drastisch in bij visquotum

SANTIAGO -- Chili heeft het quotum voor de vangst van horsmakreel dit jaar noodgedwongen met 76 procent verlaagd. Een maatregel die komt na een jaren van wanbeheer waardoor de populatie sterk afnam, zeggen experts.

dinsdag 4 januari 2011 16:01
Spread the love

“Chili is een van de belangrijkste visserijlanden in de wereld, maar helaas gaat het land niet duurzaam om met zijn visvoorraden”, zegt Alex Muñoz, directeur van Oceana, een internationale organisatie die zich richt op het beheer van de oceanen.

Het grootste probleem ligt bij de horsmakreel (Trachurus murphyi), de belangrijkste soort voor de commerciële visserij in Chili. De horsmakreel wordt in Chili vooral gebruikt voor de productie van vismeel en visolie. Daarnaast wordt de makreel ingeblikt of bevroren geëxporteerd.

De Nationale Visserijraad, die gevormd wordt door de autoriteiten en afgevaardigden uit de visindustrie, stelde het quotum voor 2010 vast op 1,3 miljoen ton. In november was echter nog maar 450.000 ton gevangen volgens het Visserijsecretariaat van het ministerie van Economie.

Oceana klaagde in augustus dat de Nationale Visserijraad al sinds 2003 hogere quota vaststelt voor de makreel dan wordt geadviseerd door wetenschappers en het Instituut voor Visserijontwikkeling.

“Gelukkig heeft de Visserijraad voor dit jaar het quotum met 76 procent verlaagd. Dat helpt bij het oplossen van het probleem. Maar er zijn grondige hervormingen nodig om te voorkomen dat dit probleem zich opnieuw aandient”, zegt Muñoz. Het nieuwe quotum voor dit jaar is 315.000 ton horsmakreel.

Nieuwe afspraken

Chili hoopt met het quotum een signaal te geven aan andere landen van de South Pacific Regional Fisheries Management Organisation (Sprfmo), die eind deze maand vergadert in Cali (Colombia). Het is de bedoeling om tijdens de bijeenkomst afspraken te maken over beheer van visbestanden in de regio.

De voorzitter van de Chileense Vereniging voor Industriële Visserij (Asipes), Roberto Izquierdo verwacht dat “2011 net zo ingewikkeld wordt als 2010”, vooral gezien de afnemende populatie horsmakreel.

De afgelopen jaren werkten de bedrijven die in Zuid- en Centraal Chili vis invriezen en inblikken, zo’n honderd dagen per jaar. In 2011 zullen dat naar verwachting maar 45 dagen zijn, zegt Izquierdo.

De verwerking van makreel is goed voor meer dan tienduizend banen. Muñoz roept op tot hervorming van de Algemene Wet voor Visserij en Aquacultuur, zodat de Nationale Visserijraad en andere organisaties die quota vaststellen, zich verplicht moeten houden aan de wetenschappelijke aanbevelingen. Momenteel geldt die plicht niet.

“We maken ons niet alleen zorgen om de horsmakreel, maar ook om veel andere soorten, zoals de heek. Die is ook belangrijk voor Chili en wordt zwaar overbevist. Met de ansjovis hebben we hetzelfde probleem”, zegt Muñoz.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!