Cultuur, De week in muziek, JJ, Radiohead,, Owen Pallett -

Luisterpost: de week in muziek 04.01

Het nieuwe jaar lijkt rustig op gang te komen. We kijken nog één keer terug naar vorige week, sprokkelen aardig wat fijne gratis downloads en zien even naar wat er aan zit te komen. Deze week met onder anderen Radiohead, JJ, Yeasayer, ABBA, Ringo Starr en Richard Thompson.

maandag 3 januari 2011 17:56
Spread the love

Downloads

Vorig week, net op de valreep van 2010, kondigde de band Yeasayer aan dat ze een live-opname van hun optreden in de AB (28/10/10) uitbrachten en dat de fans mochten betalen wat ze wilden, ook nikskes. Meteen de zevende plaat die vorig jaar uitgebracht werd met live-opnamen uit de AB.

Maar er zijn mensen die hun fans zelfs niet in dubio plaatsen. Owen Pallett – man van ‘Heartland’, een van onze platen van het jaar – geeft hier acht instrumentals weg die hij voor een speciaal project voor de New York Times schreef.

En soms is het echt wel snoepen. Wie de Zweedse band JJ kent, die weet hoe exquis hun zonnige sound is. Dit jaar was er ‘JJ n°3’, hun tweede(!) full-cd. Op kerstavond bracht de groep een mixtape uit die ‘Kills’ heet en gewoon als opvolger van ‘JJ N°3’ kan beschouwd worden. Gratis, legaal en een must voor de fans. 

Radiohead bracht dan weer een live-dvd voor Haiti uit, die gratis kan gedownload worden, als je maar een gift aan Oxfam overmaakt.

De boekskes

Meest opvallende nieuws is de hele heisa rond de kans op een ABBA-reünie. Niet echt iets om naar uit te kijken, wetende dat het jongste lid –Agnetha – tegenwoordig 60 is. Zo oud is Napoleon ‘Waterloo’ Bonaparte nooit geworden.

Dat het grote geld lonkt voor ABBA, bleek eens te meer toen de grootste live-verdieners in de muziek vorig week bekend werden gemaakt. Aan de top Bon Jovi, gevolgd door AC/DC en U2. Lady Gaga werd mooi vierde. De cijfers vindt u hier.

Ook al veel ouder dan Napoleon en nog geregeld op een podium te signaleren: Chuck Berry. De 84-jarige rocker werd echter onwel tijdens een show op de eerste januari.

Ander nieuws – toch volgens sommige bronnen – was het feit dat het geboortehuis van Beatlesdrummer Ringo Starr van de sloop gered zou worden door een Britse minister. Zaak is dat de buurtbewoners absoluut voor het nieuwbouwproject zijn, omwille van de barre levensomstandigheden in de vroeg twintigste-eeuwse huizen die afgebroken worden .

Voor de rest was het allemaal erg bedaard. Enkel de Britse koningin was blijkbaar bezig. Zij heeft onder meer folkrocker Richard Thompson, Eurythmics-zangeres Annie Lennox en producer Trevor Horn (Frankie Goes To Hollywood, Seal, Yes) een OBE (Order of The British Empire) toebedacht. Waar was de tijd dat rockers hun lintje terugstuurden?

Minder geinig nieuws was de dood van de 54-jarige R&B-zangeres Teena Marie, tegenwoordig vooral bekend van het door de Fugees gekidnapte “Ooo, La, La, La”, terwijl de jazz ook een van zijn grote namen verloor: pianist Billy Taylor (89) die onder meer nog met Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Miles Davis speelde.

take down
the paywall
steun ons nu!