Drugsbaronnen in Birmees parlement verontrusten China
Nieuws, Wereld, China -

Drugsbaronnen in Birmees parlement verontrusten China

BANGKOK -- In het nieuwe Birmese parlement dat in februari voor het eerst vergadert, zullen ook zes beruchte drugsbaronnen zetelen. Ze behoren allen tot de politieke partij van de junta. Buurland China, dat de instroom van amfetamines en heroïne vanuit Birma niet kan stoppen, zit met een probleem.

maandag 3 januari 2011 15:29
Spread the love

Een van de zes verkozen drugsbaronnen is de 51-jarige Kyaw Myint, een militieleider die de steun geniet van de junta. “De lokale bevolking kent hem als een drugdealer in Namkham”, meldde de Shan Herald Agency for News (SHAN), een nieuwsagentschap van de Shan-minderheid in Birma. “Veel van de overzetten op de Mao-Ruli-rivier, een grens tussen China en Birma, vallen onder de controle van zijn jongere broer Kyaw Htwe.”

Het wordt een test voor de economische relaties tussen Birma en zijn reusachtige bovenbuur China. Volgens Birmese cijfers heeft China afgelopen jaar 6 miljard euro geïnvesteerd om grondstoffen uit Birma te kunnen halen. Het gaat om Chinese staatsbedrijven die zich met olie, gas, waterkracht en mijnbouw bezighouden. Vijf jaar geleden bedroegen de Chinese investeringen slechts 146 miljoen euro. “Peking staat op het punt om Thailand te verdringen als de grootste investeerder in Birma”, zegt een anonieme Zuidoost-Aziatische diplomaat.

Maar één Birmees exportproduct zien ze in China liever niet komen, voegt hij eraan toe. Steeds meer drugs zou vanuit Birma de Chinese provincie Yunnan bereiken. “Het klopt dat de invoer van amfetamines maar ook heroïne de Chinezen verontrust”, bevestigt Gary Lewis van de VN-organisatie voor de strijd tegen drugs (Unodc).

Recordvangst

“In 2009 werd in China een recordaantal van 40 miljoen amfetaminepillen in beslag genomen, bijna zes keer zoveel als in 2008”, schreef de Unodc recent in een rapport over de amfetaminehandel in Birma. “De Chinese regering zag een scherpe toename van de drugstrafiek vanuit de Gouden Driehoek (waartoe ook het noorden van Birma behoort) door voortdurend veranderende routes en methodes”, aldus het rapport.

“De vangst van 3,2 ton heroïne en dezelfde hoeveelheid amfetamines in Yunnan is goed voor de helft van alle illegale drugs die China in beslag nam in 2009. Drie autonome gebieden in Birma liggen op de grens met de provincie Yunnan. De amfetaminepillen die in Yunnan werden gevonden, zijn op zijn minst door deze gebieden gesmokkeld.”

Birma was al berucht als leverancier van opium en heroïne. In 1999 kwam de junta op de proppen met een 15-jarig programma voor drugsbestrijding. De papavervelden in het noorden en het oosten van het land, die in het midden van de jaren negentig 163.000 hectare besloegen, moesten eraan geloven. Er bleef nog 21.600 hectare van over in 2006, de kleinste oppervlakte ooit gemeten in het land dat voorheen bekend stond als de grootste illegale opiumproducent.

Rugzakken

De spectaculaire daling in de papaverteelt liet echter de grensoverschrijdende handel in amfetamines ongemoeid. Zo kon het land uitgroeien tot belangrijkste producent van amfetamines, met fabrieken in de noordoostelijke staat Shan. De drugs worden langs dezelfde routes naar China gesmokkeld als heroïne vroeger. “Het is gemakkelijk om drugs vanuit Shan in Birma naar Yunnan in China te smokkelen in afgelegen gebieden zonder grensposten”, verklaart een functionaris van het Centrale Agentschap voor Drugscontrole in Thailand.

“De karavanen reizen ‘s nachts. Ze vervoeren de drugs in rugzakken”, weet een anonieme functionaris. “China heeft een probleem omdat het zo’n grote afzetmarkt is.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!