Nieuws, Politiek, Gaza, Kritische massa, Fietsactivisten, Israëlisch-Palestijns conflict, Jonathan Pollak, Gaby Lasky, Association for Civil Rights in Israël -

Israëlische activist veroordeeld voor fietsprotest

De Israëlische activist Jonathan Pollak is door een rechtbank in Tel Aviv tot drie maanden cel veroordeeld voor deelname aan een fietsdemonstratie tegen de blokkade van Gaza bijna 3 jaar geleden.

dinsdag 28 december 2010 14:45
Spread the love

Pollak is één van de oprichters van de Israëlische groep ‘Anarchists against the Wall’, die in de bezette gebieden actie voert met Palestijnse activisten.

In januari 2008 nam hij samen met 30 anderen deel aan een kritische massa in Tel Aviv. Tijdens de fietstocht arresteerde de politie Pollak, maar mochten de andere activisten de kritische massa wel verderzetten.

Zijn advocaat, Gaby Lasky, die verschillende activisten verdedigt die het opnemen tegen het Israëlische beleid in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever, zegt dat de straf ongezien is.

“Het is niet gebruikelijk dat iemand die schuldig bevonden wordt aan een illegale bijeenkomst in de gevangenis belandt”, zei Lasky, die al acht jaar op het terrein actief is. “We bevinden ons te midden van een golf van arrestaties van activisten”, voegde ze eraan toe. “De criminalisering van linkse betogingen is een beleidskeuze dezer dagen”.

De Association for Civil Rights in Israël bekritiseerde de veroordeling. “Pollak achter de tralies gooien vanwege zijn deelname aan de kritische massa fietstocht is een buitengewone strenge straf”, zei Dan Yakir, de juridische adviseur van de organisatie, in een verklaring.

“De hele affaire werpt het vermoeden op dat Pollak persoonlijk werd geviseerd vanwege zijn opvattingen in een poging om hem het zwijgen op te leggen en hem te verhinderen deel te nemen aan verschillende protestacties.”

Ook in België worden er kritische massa’s gereden. Er zijn groepen in Brussel, Antwerpen, Luik en Gent.

Vorige maand toonde de Brusselse kritische massa zich solidair met het slachtoffer van een ander incident: een Madrileen werd opgepakt door de politie nadat hij tijdens een kritische massa werd aangereden door een autobestuurder die vluchtmisdrijf pleegde.

De Brusselse fietsers stopten voor de Spaanse ambassade om er een brief af te geven en een spandoek te tonen met het opschrift “Gerechtigheid voor Roberto. Opgepakt nadat hij werd aangereden tijdens de kritische massa van Madrid.”

Dit artikel is een herwerkte versie van een artikel van Ana Carbajosa in The Guardian. De foto is van Bernat Amangue (AP).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!