Een oorlog van 'de markten' tegen de mensen. Aux armes, Citoyens. Portugese betogers van het Bloco de Esquerda op een 1 mei-optocht
Opinie, Nieuws, Europa, Economie, EU, Eurozone, Ratingbureaus, Overheidsobligaties, Euro, Fiscale fraude, Belastingen, Financiële markten, Glass-Steagall Act, Speculanten -

Einde van de euro? Oorlog van ‘de markten’ tegen de mensen

Wekenlang houden de media ons het doembeeld voor: de euro is in gevaar. De ratingbureaus Fitch, Moody's en S&P, die de Amerikaanse rommelhypotheken de beste punten hadden gegeven, verlagen dagelijks hun oordeel over Europese staten. Krijgen we een Europese Unie met twee snelheden, vraagt Frank Roels zich af.

dinsdag 28 december 2010 12:15
Spread the love

Een Europese Unie met twee snelheden: de arme landen in ’t zuiden, de rijke in ’t noorden? (En waar ligt België dan? Wallonië zeker in ’t zuiden!). Wordt de euro afgeschaft, en keren we terug naar de Reichsmark?

Indien er niet snel een nieuwe federale regering komt, zullen de markten ons in ’t vizier nemen. De markten: dat is dus de speculatie met overheidsobligaties, waardoor, na Griekenland, ook Spanje, Portugal, Ierland en wij hogere intrest moeten betalen wanneer de staat nieuwe leningen uitschrijft.

Vermits de staatskassen al deficitair zijn doordat ze de banken moesten redden, moeten we nu ‘met zijn allen’ afslanken: loonblokkering, subsidies onderwijs en onderzoek omlaag, langer werken, minder personeel, gezondheidskosten omhoog …

Herman Van Rompuy wil de zondige EU-landen straffen die niet voldoende besparen. We staan onder het zwaard van Damocles dat de EU uit elkaar spat.

Moet dat nu allemaal wel? Moeten democratische staten met verkozen parlementen zich onderschikken aan anonieme speculanten in ‘de markten’?

Waarom kan beurshandel van overheidspapier niet gewoon verboden worden? Wie stelt de wetten? Is dat niet de volksvertegenwoordiging? Tot de wet van Roosevelt, de Glass-Steagall Act, in 1998 werd afgeschaft, mochten de spaargelden van de burgers niet gebruikt worden om te speculeren op de beurzen.

“Moeten democratische staten met verkozen parlementen zich onderschikken aan anonieme speculanten in ‘de markten’?”

Waarom trouwens moeten de overheden voortdurend geld lenen, terwijl er miljarden fiscale gunsten en nettowinsten van de privésector jaarlijks worden uitgestrooid – deels aan diezelfde speculanten die vervolgens de staten en de belastingbetalers in de armoede drijven.

Indien het oorlog zou zijn, zouden de regeringen dwingende maatregelen nemen, voor de veiligheid en de redding van de natie – daarover geen discussie!

In de strijd tegen het terrorisme kon er plots veel. Zelfs van Julian Assange, de klokkenluider van WikiLeaks, werden de rekeningen geblokkeerd. Maar is het geen oorlog? Ja, een oorlog van ‘de markten’ tegen de mensen. Aux armes, Citoyens.

Frank Roels

Frank Roels is emeritus hoogleraar aan de UGent.

(Een verkorte versie van dit opiniestuk verschijnt op 28/12 in De Morgen.)

take down
the paywall
steun ons nu!