Verslag, Nieuws, Wereld, Economie -

Groeilanden investeren meer dan rijke landen in energietechnologie

Opkomende economieën zoals Brazilië, Rusland, India, Mexico, China en Zuid-Afrika hebben samen meer geïnvesteerd in onderzoek naar energietechnologie dan de twintig rijkste landen ter wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Kennedy School.

woensdag 22 december 2010 17:05
Spread the love

Uit de studie, Governmental Energy Innovation Investments, Policies and Institutions in the Major Emerging Economies, blijkt dat de zogenaamde Brimcs-landen samen meer dan 13,8 miljard dollar geïnvesteerd hebben in onderzoek en ontwikkeling. Het overgrote deel daarvan komt op rekening van China. De rijke industrielanden hebben samen 12,7 miljard dollar geïnvesteerd. Maar de kloof zou volgens de onderzoekers nog veel groter zijn als ook bedrijven meegeteld worden die slechts gedeeltelijk in handen van de overheid zijn.

De wetenschappers verzamelden gegevens over de investeringen in innovatieve energietechnologie in de Brimcs-landen van 2000 tot 2008. De zes landen zijn samen goed voor meer dan een derde van het energieverbruik in de hele wereld en voor zo’n 35 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

“De resultaten van deze studie zijn een belangrijke motivatie om de Brimcs-landen te betrekken in elke wereldwijde discussie over technologische innovatie en samenwerking op het vlak van energie”, zegt Laura Anadon, een van de auteurs van de studie. De auteurs doen ook aanbevelingen aan de groeilanden om hun onderzoek beter te coördineren, van elkaar te leren en samen te werken.

– – – – – – – –
Auteur: Joren Gettemans

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!