Wallonië: nieuwe generatie op komst
Nieuws, Politiek, België, Wallonië, PS, Paul Magnette, Franstalige gemeenschap -

Wallonië: nieuwe generatie op komst

Het lijkt wel of de Franstalige pers zich zo heel stilaan lijkt voor te bereiden op een après-De Wever-tijdperk, of op zijn minst rekening houdt met de mogelijkheid dat koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) er niet in zal slagen een regering rond een as van PS en N-VA te vormen, met als gevolg dat dit Plan A zal moeten worden afgevoerd.

dinsdag 21 december 2010 11:50
Spread the love

Een aantal signalen wijzen in deze richting, en het gaat om nieuwe signalen, niet om de snelle uitvoering van Plan B, zijnde ‘La Belgique française’, enkel bestaande uit Wallonië en Brussel (met – als het kan – de randgemeenten-met-faciliteiten), maar zonder Vlaanderen.

Er is misschien wat anders op komst

Zo is er de driemaandelijkse politieke barometer van La Libre Belgique: zeer betrouwbaar, omdat de uitslagen telkens met de vorige barometers kunnen worden vergeleken. Daaruit blijkt dat de tot nu toe steeds stijgende lijnen van de PS in Wallonië en van de N-VA in Vlaanderen een knik vertonen, neerwaarts, zij het een zeer lichte knik.

De andere partijen blijven ongeveer status-quo, niemand gaat opvallend voor- of achteruit, behalve Ecolo in Wallonië dat achteruitgaat. Mogelijke verklaring is dat Ecolo zich in de Waalse gewestregering een zeer lastige partner toont.

Nog meer opvallend is de rangorde van de politieke prominenten. Elio Di Rupo (PS)  staat nog altijd op één, maar hij levert voor de eerste keer punten in: een paar maar, maar ook hier is de stijgende lijn afgebroken.

Er is winst voor Waals minister-president Rudy Demotte (PS, vijf punten) en voor federaal klimaatminister Paul Magnette (PS, vier punten), maar ook voor Herman Van Rompuy (vier punten).

En de winnaar is (met zes punten) … ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V). Het ziet er dus naar uit dat goed bestuur wordt opgemerkt, en beloond, en dat de knik naar beneden van Di Rupo en Bart De Wever (N-VA) gecompenseerd wordt door de knik naar boven van Demotte en Magnette, en – vooral – van Yves Leterme.

In Vlaanderen gaan volgens deze barometer zowel Bart De Wever als Elio Di Rupo fors achteruit. Johan Vande Lanotte is de grote overwinnaar (vijftien punten), evenals CD&V-voorzitter Wouter Beke (zes punten).

Persoonlijkheden van het jaar

Van zijn kant pakte het weekblad Le Vif uit met een lijst van de honderd ‘persoonlijkheden van het jaar’. De lijst wordt aangevoerd door PS-coryfee Paul Magnette, die in een extreem lovend redactioneel wordt voorgesteld als ‘een concept’. Van dit ‘concept’ wordt verwacht dat hij zo snel mogelijk het stuur van de PS overneemt. Dit in de veronderstelling dat Elio Di Rupo hoe dan ook eerste minister wordt.

Hoofdredactrice Christine Laurent merkt hierbij op dat het politieke landschap in Franstalig België er straks helemaal anders zal gaan uitzien, met een Magnette bij de PS, Benoît Lutgen bij CDH en Charles Michel bij de MR. Zij had ook kunnen verwijzen naar Vlaanderen, met Wouter Beke, Wouter van Besien, zelfs Alexander De Croo.

In elk geval staat in Wallonië een nieuwe generatie klaar, om straks de Di Rupo’s, Milquets en Didier Reyndersen van deze wereld op te volgen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!