Nieuws, Samenleving, België -

“Vlaamse regering, u heeft 2500 onbeantwoorde berichten”

Organisaties van het sociaal-cultureel volwassenenwerk blijven protesteren tegen de botte besparingen die de sector treffen. Deze week lezen vertegenwoordigers uit de sector voor uit de meer dan 2500 boodschappen die verontwaardigde burgers naar de Vlaamse regering stuurden. Ze doen dat op de stoep van de Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en SP.A.

maandag 20 december 2010 15:59
Spread the love

Toen de Vlaamse regering de begroting voor 2011 opstelde, bleek het fameuze kaasschaafprincipe – “besparingen worden gelijkmatig gespreid” – veranderd in een botte bijl.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege blijft herhalen dat “cultuur evenveel bespaart als andere domeinen, namelijk 2,3 procent”, maar dat blijkt alvast niet uit de besparingen die deelsectoren te slikken kregen.

De volkshogescholen verliezen een kwart van hun middelen. Organisaties als Vrede vzw, Netwerk Vlaanderen en GetBasic (de beweging achter DeWereldMorgen.be) verliezen een vijfde tot een derde van hun subsidies. Ook migrantenfederaties worden alle ontwikkelingskansen ontnomen.

De sociaal-culturele sector lanceerde een petitie en meer dan 2500 verontruste stuurden een persoonlijke boodschap naar minister-president Kris Peeters en minister van Cultuur Joke Schauvliege.

Onder het motto U heeft … 2500 nieuwe berichten vatten vertegenwoordigers van de sector post op de stoep van de partijbureaus van de Vlaamse meerderheid.

Gewapend met een megafoon lezen ze voor uit de verontwaardigde, boze, teleurgestelde en ongeruste reacties. Ook dinsdag en woensdag gaan er voorleesacties door.

Vandaag zetten organisaties als het Masereelfonds, Vormingplus Brugge en het Afrikaans Platform hun schouders onder de actie. Dinsdag en woensdag volgen nog onder meer Ziekenzorg, Kerkwerk Multicultureel Samenleven en de Gezinsbond.

Het Vlaams parlement stemt woensdag over de begroting. “Onze vraag aan de politici is even eenvoudig als pertinent: versterk de stem van deze mensen in het Vlaams parlement”, aldus het FOV, de belangenverdediger van de sector.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!