Cultuur, Vooruit, BOZAR, Free song, Captain Beefheart, Sufjan Stevens, Beach House, InfinitiRock, Steve reich -

Luisterpost: De week in muziek 20.12

Wat reilt en zeilt er nog in de muziek hier aan het einde van het jaar? Alle nieuws werd overschaduwd door het overlijden van de zanger Captain Beefheart. Daarnaast signaleren we nog een stel gratis downloads van onder meer Beach House en Sufjan Stevens naast een paar schaarse concerten.

maandag 20 december 2010 00:07
Spread the love

Captain Beefheart (69) overleden

Vrijdag raakte bekend dat de bekende schilder Don Van Vliet (geboren als Donald Glen Vliet in 1941), ook bekend als avant-gardezanger Captain Beefheart in Californië overleed. 

Beefheart was een schoolvriend van dat andere sixtiesicoon Frank Zappa en van de twee bestaan opnamen van het einde van de jaren ’50. Later zou de Captain zijn eigen onnavolgbare weg gaan. Hij werd lid van de Magic Band in 1965 en twee jaar later verscheen ‘Safe As Milk’ van Captain Beefheart and his Magic Band. Op de plaat speelt onder meer de jonge Ry Cooder mee. De muziek was een aparte mix van bluesrock en elementen uit alle mogelijke Amerikaanse stijlen. Captain Beefheart trok direct heel veel aandacht en kon onder zijn fans onder meer John Lennon rekenen (al was de liefde niet wederzijds). 

Twee jaar later trok hij met zijn meesterwerk ‘Trout Mask Replica’ de deur van de beluisterbaarheid resoluut achter zich dicht. TMR is een van de all-time cultplaten, maar voor de meeste rockliefhebbers is de dubbel-LP nauwelijks te harden. Toch is die reputatie deels onjuist, want ook hier zitten een aantal sterke echte songs verborgen onder bizarre arrangementen. Beefheart maakte daarna nog een reeks van fascinerende platen (Lick My Decals Off, Baby (1970), Mirror Man (1971), The Spotlight Kid (1972), Clear Spot (1972), Unconditionally Guaranteed (1974), Bluejeans & Moonbeams (1974), Shiny Beast (Bat Chain Puller) (1978), Doc at the Radar Station (1980) en Ice Cream for Crow (1982), maar tegen halfweg de jaren ’80 gaf hij de muziekbusiness op en ging zich concentreren op zijn levenslange liefde: de schilder- en tekenkunst.

Hij bleef tot op het einde een mythische figuur, wars van alle conventies, poëtisch en filosofisch. Een van die compleet unieke mensen die de avant-garde in de rock- en popmuziek tot een fascinerend avontuur hebben gemaakt. 

En hoe willen wij ons Captain Beefheart herinneren? Wel, als de zanger op Jack Nitzsches soundtrack voor de Amerikaanse werkmansfilm ‘Blue Collar’ uit 1978 met Ry Cooder op gitaar en Beefhearts stem in volle glorie. Luister hier naar de song ‘Hard Workin’ Man’. Deze video van ‘Ice Cream For Crow’ zit dan weer in de collectie van het New Yorkse Museum Of Modern Art. Bij de tentoonstellingen die zijn galerij opsomt op haar website is er trouwens één Belgische (groeps-)tentoonstelling , namelijk “Rock and Art” uit 2001 in het Cultureel Centrum Stedelijke Musea, Sint-Niklaas.

Downloads

Weer veel mooie downloads deze week daar een heel stel bands zich opmaken om in het voorjaar een plaat uit te brengen. Deze mogen we u alvast niet onthouden: de Britse indieband Noah and The Whale geeft  de nieuwe song ‘Wild Thing’ hier weg. Het nummer is afkomstig van hun in maart te verschijnen plaat ‘Last Night On Earth’. 

Nog meer moois krijgen we van Beach House, een van de bands van 2010, die met hun album in menig eindejaarslijstje prijken. Als bedankje voor de fans geeft het duo een kerstliedje weg in hun geheel eigen stijl. Het geluid van sneeuw of ‘I Do Not Care For The Winter Sun’.

Van Sufjan Stevens verscheen deze week de vinyl- en cd-versie van zijn fijne ‘All Delighted People’-EP, maar de man zet ook een intrigerende remix van “All For Myself” afkomstig van zijn knappe cd ‘The Age of Adz’ op het net. De nieuwe versie komt uit de handen van de jonge producer InfinitiRock en kan je hier oppikken.

Wie trouwens van Infinitirock de volledig gratis plaat ’17 Years’ wil downloaden,vol verbazend sterke en sfeervolle experimentele elektronische hiphop moet naar de bekende site bandcamp.

Concerten

Nauwelijks concerten deze week (of ze zijn uitverkocht zoals Ozark Henry en Bonobo) maar er is natuurlijk nog altijd het bruisende leven dat achter de hele Music For Life-actie schuilgaat met allerlei fijne optredens in het land. Voor de rest kunnen we u slechts  donderdagavond naar de Gentse Vooruit verwijzen voor Korte Metten, een mini-festival met Eva Mouton en Drums Are For Parades. 

Wie het ernstige werk niet schuwt, raden we van harte het optreden van Ictus in de Brusselse Bozar aan vandaag (maandag). Het betreft hier namelijk een uitvoering van Steve Reichs legendarische  en superspannende percussiestuk ‘Drumming’.

Als uitsmijter nog een quote van Captain Beefheart: “The largest living land mammal is the absent mind.” 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!