“Omdat we al een tijdje met het idee speelden om een buurtmaaltijd te organiseren, was het een logisch gevolg om dit te koppelen aan een actie voor ‘Music For Life’,” legt jongerencoördinator Gert Baetens uit. “De meesten van onze jongeren kregen we meteen warm om hun schouders mee onder het initiatief te zetten en het resultaat hiervan is een gezellige eetavond waar het voor velen onbekende gerecht ‘kapsalon’ opgediend wordt.
Turkse kappers
Dat fameuze ‘kapsalon’ is een Turkse schotel bestaande uit frietjes, vlees, gesmolten kaas, een saus naar keuze en een heel assortiment aan groenten. De anekdote wil dat dit recept eigenlijk afkomstig is van Turkse kappers in Nederland. Zij hebben door hun drukke job zo weinig tijd dat ze een maaltijd moesten verzinnen waarmee ze op korte tijd zo veel mogelijk verschillende voedingsstoffen konden verorberen.
Spelen met elementen
“Essentieel aan dit gerecht is dat je speelt met verschillende elementen om er uiteindelijk iets moois mee te maken. Daarom vonden we dat het perfect past bij de werking van onze organisatie,” vertelt begeleidster Fatiha El Merboh. Vrijwilliger Daniel Yaramis (18) beaamt dit: “Hier bij KIDS Noord vind je echt alle nationaliteiten en dat werkt perfect. We staan in de keuken met Marokkanen, Assyriërs, Albanezen, noem maar op. We praten met elkaar, maken plezier en slagen er samen in om een avond als deze vlot te doen verlopen.”
Mohammed Laghdach (14) bakt ondertussen lustig verder aan het vlees dat in zijn pan ligt, maar is het volmondig eens zijn vrienden. “Wij krijgen hier bij KIDS kansen die we anders misschien niet zouden krijgen. Het is dan maar normaal dat wij ons inzetten voor kinderen die ook kansen verdienen.”
© 2010 – StampMedia – Elise Meekers