De jongste spelers zongen een Afrikaans lied.

Verslag, Cultuur, België, Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Lokaal, Borgerhout, Worldwide Virtual Carrousel, Sering vzw, Sociaal-artistieke theaterwerkplaats, Bsgo! het plantijntje, Mia grijp, Rebecca huys, Sering 15, 19 december -

15 jaar Sering: “De wereld is een gekkenhuis”

ANTWERPEN - Zondag 19 december vierde de sociaal-artistieke theaterwerkplaats Sering vzw in Borgerhout haar 15-jarig bestaan. Voor de gelegenheid publiceerde dit theater het boek 'Sering 15'. Medewerkers en deelnemers vertelden over hun ervaringen, zongen en speelden toneel.

maandag 20 december 2010 10:51
Spread the love

Sering vzw is een sociaal-artistieke theaterwerkplaats in Borgerhout. In de sociaal-artistieke sector neemt Sering vzw een bijzondere positie in. Men werkt niet met doelgroepen, maar juist doelgroepoverschrijdend.

Een zeventigtal mensen woonde dit derde lustrum van dit theater bij. Onder de aanwezigen waren onder andere burgemeester Patrick Janssens en Monica De Coninck, Schepen voor Sociale Zaken en voorzitter van het OCMW.

“De voorbije jaren hebben wij tientallen theaterprojecten gerealiseerd”, vertelt actrice en artistiek medewerkerster Rebecca Huys van Sering vzw. “In ons kantoor hangt een zeer ingewikkeld bord met repetitie-, uitvoerings- en projectschema’s. Daaronder hangt een bordje waarop staat: ‘De wereld is een gekkenhuis en dit is het hoofdkantoor.’

Getuigenissen

Acteur Johan Khalifa Bals groeide op bij Sering vzw: “Sinds mijn elfde speel ik hier. Sering is voor mij één grote familie. Je krijgt hier een stuk menselijkheid mee.” Bals speelde eerder dit jaar in de productie ‘Swchwrm’ mee in het Toneelhuis.

Mostafa Benkerroum zat aanvankelijk niet in de theaterwereld. Benkerroum: “Bij Sering ging er een wereld voor me open. Na al die jaren werk ik nu bij Sering en speel ik in verschillende andere producties.”

Rebecca Huys: “De voorbije jaren is hier ongelooflijk veel werk verzet. We zijn begonnen in een oude garage. Het heeft jaren geduurd om dit helemaal om te bouwen tot een theater.”

Zuid-Afrika

Studente Amina Belorf speelde onlangs met vijf andere zelfverzekerde meisjes het toneelstuk ‘Gemeenschappelijke Ruimte’. Belorf vertelde de aanwezigen hoe het voelt om het podium te betreden: “Op het podium bestaan geen obstakels.”

Verder zongen de oudste spelers van de theaterwerkplaats nog een lied uit de productie ‘Eerste liefde – First love – Primer amor’. De jongste spelers, allen leerlingen aan BSGO! Het Plantijntje, zongen dan weer een Afrikaans lied.

Geprojecteerde beelden van een gelijkgestemd theater in Tembisa, Zuid-Afrika, gaven deze viering een extra dimensie. Naast haar lokale activiteiten, werkt deze theaterwerkplaats ook internationaal samen met andere theaters.

Meer weten? Het boek ‘Sering 15’ geeft een overzicht van de voorbije 15 jaar. Sering vzw, Groeningerplein 2 te 2140 Borgerhout. E-mail: info@sering.be. Internet: www.sering.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!