Mohamed uit Tjetjenië en Tarak uit Palestina vonden onderdak in de kazerne van Helchteren
Verslag, Nieuws, België, Vluchtelingen, Asielzoeker, Dossier:vluchtelingen -

500 buurtbewoners bezoeken asielcentrum Helchteren

Zaterdag 18 december mochten de buurtbewoners het noodopvangcentrum voor asielzoekers in Helchteren bezoeken. De opkomst was massaal. Volgens schepen Mustafa Aytar waren er minstens 1.000 bezoekers. 500 lijkt ons realistischer. Gelet op het barre winterweer had niemand dit verwacht. De sneeuw rond de voormalige kazerne zorgde voor een feeërieke sfeer.

zaterdag 18 december 2010 21:01
Spread the love

Iedere bezoeker kreeg een plannetje in de hand gestopt, waarmee hij op pad kon. De deuren van een woonblok, de leslokalen voor de kinderen en de feestzaal stonden open voor het publiek. In elke slaapkamer staan 6 bedden en een tafeltje. Soms worden 2 families samen gezet, want elke kamer moet volzet zijn.

In één van de slaapkamers ontmoet ik Bert Dorissen, een student orthopedagogie en inwoner van Helchteren. “Ik wil graag vrijwilligerswerk doen,” zegt hij. “Wat ik precies zal doen hangt af van de noden.”

Jan Reynders van jeugdhuis De Zool, staat erbij. “Wij van het jeugdhuis willen graag een interculturele avond met muziek en hapjes organiseren. Ook de Chiro is solidair. Daar zijn we blij mee. We mogen de asielzoekers niet in de kou laten. We moeten ze op een humane manier opvangen. Toen het Vlaams Belang hier kwam betogen, was ik echt aangedaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik wakker ben geschoten.”

Er was ook een infosessie. Een medewerker van het Rode Kruis beantwoordde vragen van het publiek. “Er zijn momenteel 150 asielzoekers in ons noodopvangcentrum,” legt hij uit. “We willen geleidelijk groeien tot 550. Het is de bedoeling dat de mensen na 10 weken doorstromen naar een regulier centrum, want wij zijn maar een noodopvangcentrum. Maar dat hangt natuurlijk van de beschikbare plaatsen af.”

In het dorp circuleert het gerucht dat de asielzoekers 280 euro zakgeld zouden krijgen. “Dat wil ik absoluut tegenspreken,” aldus de Rode Kruisman. “De mensen krijgen 6,90 euro zakgeld per week. Als ze klusjes opknappen, zoals poetsen of maaltijden bedelen, krijgen ze 1 euro per uur.”

“Bezwaart het asielcentrum de draagkracht van onze gemeente niet, zoals onze burgemeester beweert?” vroeg iemand in de zaal.

“Helemaal niet. Noch het OCMW, noch de dienst bevolking, noch de scholen zullen daar iets van merken. Wij werken volledig op eigen kracht. De kinderen krijgen in het centrum onderwijs en er is ook een medische post. We zijn de gemeente op geen enkele manier tot last. Integendeel hier vonden 50 mensen een job en het eten komt ook van handelaars uit de regio.“

“Krijgen de asielzoekers informatie over onze regels en geplogenheden?”
“Ja zeker. Ze ondertekenen allemaal een intern reglement waarin onze geplogenheden worden uitgelegd. Het Rode Kruis heeft al 20 jaar ervaring met de opvang van asielzoekers, en ik moet u zeggen dat we nog nooit dramatische zaken hebben meegemaakt.”

De bezoekdag werd afgesloten met een pannenkoek en een kop koffie.

take down
the paywall
steun ons nu!