VS komt met nieuwe sancties tegen Iran
Verslag, Nieuws, Wereld -

VS komt met nieuwe sancties tegen Iran

WASHINGTON -- De Amerikaanse regering wil de sancties tegen Iran opschroeven, met het oog op het vervolg van de nucleaire onderhandelingen in Turkije.

vrijdag 17 december 2010 14:53
Spread the love

Meer Iraanse functionarissen zullen op korte termijn worden toegevoegd aan de lijst van mensenrechtenschenders, zeggen ingewijden. Daarmee mogen ze, net als de acht andere Iraniërs die al op de lijst staan, de VS niet meer in en worden eventuele tegoeden bevroren.

“Aanvullende maatregelen vormen een belangrijke boodschap die we moeten sturen”, vindt Gary Samore, de coördinator non-proliferatie van het Witte Huis.

In januari gaan de VS en Iran naar verwachting met elkaar verder praten, in Istanboel. De twee dagen durende gesprekken in Genève, afgelopen week, de eerste in meer dan een jaar, waren geen succes. Er was “geen zichtbare vooruitgang”, aldus Samore.

De Iraanse delegatie stond grotendeels in “politieke stand”, zei een andere Amerikaanse functionaris, die anoniem wil blijven. Er was geen ontmoeting onder vier ogen tussen de beide delegatieleiders.

Kosten-batenanalyse

Amerika hoopt dat sancties op z’n minst de kosten-batenanalyse van het Iraanse verrijkingsprogramma zullen veranderen. “Ik geloof dat ze, als de kosten hoog genoeg zijn, het programma zullen beëindigen”, zei Samore deze week op een bijeenkomst met neoconservatieven.

De Iraanse delegatie geeft echter geen enkele aanwijzing dat die flexibiliteit mogelijk is.

De Amerikanen proberen intussen te doorgronden of de plotselinge vervanging van de minister van Buitenlandse Zaken, Manuchehr Mottaki, nog effect kan hebben op de onderhandelingen. De nieuwe minister, Ali Akbar Salehi, het hoofd van de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie, is opgeleid in de VS. Lastig is echter dat president Ahmedinejad met zijn onverwachte besluit de Iraanse conservatieven, die eerder een voorlopig akkoord met de VS afwezen, nog verder tegen zich in het harnas jaagt.

– – – – – – – –
Auteur: Barbara Slavin

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!