VS spelen dubbel spel in Peru
Verslag, Nieuws, IPS -

VS spelen dubbel spel in Peru

Uit documenten die via WikiLeaks zijn uitgelekt, blijkt dat de Verenigde Staten dubbel spel spelen in Peru. Dat zegt mensenrechtenactivist Ricardo Soberón. Volgens hem werken de VS samen met corrupte militairen.

donderdag 16 december 2010 15:45
Spread the love

Ricardo Soberón van de Peruaanse ngo Onderzoekscentrum Drugs en Mensenrechten, zegt dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al sinds 1987 bezorgd is over “het probleem van corruptie bij Peruaanse militairen in zones met drugshandel.” Maar het Pentagon deelt die bezorgdheid niet, zegt hij, het is “meer geïnteresseerd in de uitbreiding van de missies in de Andesregio’s zonder rekening te houden met de kosten.”

Telexen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken die via WikiLeaks zijn uitgelekt, tonen volgens Soberón die “grondige contradictie tussen de institutionele diplomatie van Washington en de militaire diplomatie.”

Uitgelekt

Volgens de Amerikaanse ambassade in Lima ontvangen leden van het Peruaanse leger smeergeld van drugshandelaars om de restanten van de terreurorganisatie Lichtend Pad niet uit te schakelen. Maar toch bepleitte de ambassade bij Washington het verzoek van de Peruaanse legertop om de militaire hulp op te voeren. Dat blijkt uit zeven telexen uit 2009 die uitgelekt zijn via WikiLeaks en gepubliceerd zijn in de Spaanse krant El País.

Op 12 maart 2009 schreef de toenmalige Amerikaanse ambassadeur Michael McKinley aan Washington dat de Peruaanse militairen in de vallei van de rivieren Apurimac en Ene (VRAE), het belangrijkste productiecentrum van cocaïne in Peru, niet geneigd zijn voluit te gaan omdat anders de drugsnetwerken dreigen te verdwijnen die hen van smeergeld voorzien.

Toch vroeg dezelfde McKinley zeven maanden later, op 25 november 2009, de volle steun van generaal Douglas M. Fraser om het Peruaanse leger nog meer te helpen in zijn strijd tegen Lichtend Pad. Fraser bereidde toen een reis naar Lima voor. Hij staat aan het hoofd van het Southern Command, dat de VS-operaties in Midden- en Zuid-Amerika onder zijn hoede heeft.

Helikopters

Frasers bezoek bood volgens de ambassadeur de VS de kans om te laten zien dat ze Peru willen helpen. “Het sleutelwoord is ‘steun'”, schreef McKinley. “In deze context moet de regering van Peru een efficiëntere politiek/militaire strategie ontwikkelen om het verloop te veranderen van het conflict met het weer opgedoken Lichtend Pad, dat steeds nauwer verbonden is met de drugshandel.”

Het Peruaanse leger vroeg de VS onder meer helikopters die uitgerust zijn met systemen voor elektronische beveiliging, technologie om explosieven te detecteren en vernietigen en nachtkijkers.

Volgens Just the Facts, een ngo die de VS-begroting voor de oorlog tegen drugs en terrorisme volgt, kreeg Peru in 2006 56,4 miljoen dollar militaire en politieke hulp. Alleen Colombia, dat 581,8 miljoen dollar ontving, kreeg meer. In de begroting voor 2011 zet Washington 44,7 miljoen dollar opzij voor Peru, een aanzienlijke vermindering.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!