Zwaargewonden liggen op straat in Abidjan na confrontaties met ordetroepen op donderdagmorgen
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, VN, Presidentsverkiezingen, Ivoorkust, Alassane Ouattara, Laurent Gbagbo, Gewelddadige confrontaties, RTI, EU-sancties -

Spanning stijgt in Abidjan na gewelddadige confrontaties

De spanning stijgt met het uur in Ivoorkust. Volgens het Franse persbureau AFP zouden er donderdagmorgen al minstens vier doden zijn gevallen in Adjamé een wijk van Abidjan bij confrontaties tussen het leger en aanhangers van de verkozen oppositiekandidaat Ouattara. De hele dag waren er al geweerschoten te horen.

donderdag 16 december 2010 17:15
Spread the love

Dinsdag had de regering van Laurent Gbagbo de avondklok nog eens met een week verlengd. De Europese Unie heeft sancties afgekondigd tegen 11 hooggeplaatste figuren uit de entourage van Gbagbo. En woensdag kondigde Guillaume Soro, de eerste minister in de regering van Ouattara, aan dat de oppositie donderdag en vrijdag massaal op straat zou komen om vreedzame veranderingen af te dwingen …

Eerste confrontatie rond Hôtel du Golf

Maandag was het in Abidjan al bijna tot een gewapende confrontatie gekomen tussen troepen van het Ivoriaanse regeringsleger, dat trouw blijft aan Laurent Gbagbo, en de veiligheidsdiensten van Alassane Ouattara. Het regeringsleger probeerde met veel machtsvertoon de toegang tot het Hôtel du Golf te blokkeren.

In dat hotel heeft Ouattara zich met zijn medestanders teruggetrokken sinds de gecontesteerde uitslag van de presidentsverkiezingen van 28 november. De zittende president, die zich aan de macht blijft vastklampen ondanks zijn nederlaag in de verkiezingen (45 tegen 54 procent) en onder zware internationale druk staat om zich terug te trekken, geniet nog altijd de steun van het leger.

De VN-macht in Ivoorkust zorgde ondertussen voor de bewaking van Ouattara. Na wat schoten over en weer in de omgeving van het hotel keerde de rust maandagavond weer. Gewonden vielen er niet.

Donderdag en vrijdag cruciale dagen

Donderdagmorgen was de confrontatie veel heviger. Minstens vier doden en een onbekend aantal zwaargewonden bleven achter op straat. De spanning stijgt en iedereen houdt momenteel rekening met een gewelddadige ontknoping of erger, zelfs met een heropflakkering van de burgeroorlog.

Donderdag en vrijdag zouden cruciaal worden. De Franse minister van Defensie, Alain Juppé, verklaarde woensdag in Parijs dat de Franse regering alles in gereedheid heeft gebracht om ‘in geval van nood’ over te gaan tot een evacuatie van de 15.000 Franse burgers in Ivoorkust.

Buitenlandse Zaken liet weten dat er geen sprake kan zijn van een Franse militaire interventie. De relaties tussen beide landen zijn al jaren zwaar onderkoeld sinds Frankrijk in 2004 de complete luchtmacht van Ivoorkust vernielde bij een blitzactie tegen de troepen van Laurent Gbagbo op het hoogtepunt van de burgeroorlog.

900 Franse soldaten van de operatie-Licorne zijn nog in Ivoorkust als ondersteuning van de VN-troepenmacht ONUCI die moet toezien op het naleven van de vredesakkoorden van 2007, die officieel een einde maakten aan jaren van bittere burgeroorlog en de de facto opdeling van het land tussen noord en zuid.

Verlenging van de avondklok

Maandagmorgen verscheen president-putschist (zoals hij steevast wordt genoemd in Jeune Afrique) Gbagbo op de RTI-staatstelevisie met een korte mededeling waarin hij de verlenging van de avondklok aankondigde. Het gewone leven ondervindt hoe langer hoe meer hinder van deze uitzonderingstoestand en in de volkswijken groeit het ongenoegen.

Maandag ook kondigde Guillaume Soro, de leider van de ex-rebellen uit het noorden van de Forces Nouvelles (FN), die door Alassana Ouattara werd aangeduid als eerste minister in zijn regering, aan dat het tijd werd dat hij zijn intrek zou kunnen nemen in de ambtswoning van de premier.

Om de druk op het Gbagbo-kamp op te voeren, riep hij zijn aanhangers op om donderdag en vrijdag massaal op straat te komen in een vreedzame mars. Het eerste doel van die betoging zou het gebouw van de RTI zijn, de staatszender die sinds het uitbreken van de politieke crisis door de Gbagbo-aanhangers wordt gebruikt om propaganda uit te zenden.

Acties aan RTI-gebouw

De RTI-directeur is een trouwe medewerker van Gbagbo. Soro heeft al een eigen kandidaat voor de post van RTI-directeur, namelijk de vroegere presentator van het tv-journaal, Pascal Brou Aka, de journalist die door vriend en vijand werd geroemd om de professionele manier waarop hij op 25 november het tv-debat had geleid tussen de twee aartsrivalen Gbagbo en Ouattara.

De spanning liepen in de loop van de week alleen maar hoger op. Dinsdag maakte de Europese Unie in Brussel bekend dat ze zeer gerichte sancties gaat toepassen tegen elf sleutelfiguren uit de entourage van Laurent Gbagbo. Zij zouden geen visa meer krijgen voor de EU en hun bankrekeningen bij Europese banken worden geblokkeerd.

Dit soort maatregelen liggen volledig in lijn met de aanbevelingen van de VN-Veiligheidsraad die vorige week in New York al unaniem in een resolutie werden goedgekeurd om de druk op Gbagbo op te voeren. Bij de elf geviseerde topfunctionarissen zijn de namen van vooraanstaande leden van de FPI, de partij van Gbagbo, zoals Pascal Affi N’Guessan en Paul Yao N’Dré, maar ook de chef van de binnenlandse veiligheidsdienst Kadet Bertin en de persoonlijke lijfwacht van Gbagbo.

Dreigende taal van stafchef

Generaal Philippe Mangou, stafchef van het Ivoriaanse regeringsleger en een van de meest trouwe aanhangers van Gbagbo, sprak woensdag erg dreigende taal. Hij zei dat hij Choi Young-jin, de speciale gezant van de VN voor Ivoorkust, verantwoordelijk zou houden voor het uitbreken van geweld door zijn steun aan de “onverantwoordelijke daden van de zogenoemde oppositie die een protestmars aankondigt”.

Sinds de VN een resolutie goedkeurde waarin Ouattara als winnaar van de presidentsverkiezingen wordt erkend, zijn de relaties tussen het Gbagbo-kamp en de VN erg gespannen. Mangou stelde ronduit dat de VN achter de acties van de oppositie zit.

Patriottische jongeren ‘tegen samenzwering’

Charles Blé Goudé, minister van Jeugdzaken en Werkgelegenheid in de nieuwe regering van Gbagbo en de beruchte leider van de patriottische jeugdmilities tijdens de burgeroorlog, deed er nog een schepje bovenop. Hij verklaarde tegenover 3.000 patriottische jongeren die waren samengestroomd in Abidjan dat “hij klaar stond om te sterven voor zijn vaderland tegen de samenzweringen van de oppositie, de Afrikaanse Unie, Frankrijk, de VN en alle binnenlandse vijanden van de enig ware president, Laurent Gbagbo”.

Volgens hem speelt de VN onder één hoedje met de vijanden van Ivoorkust om het land te vernietigen door het in totale chaos te storten. Zijn woorden kregen meteen navolging van Augustin Mian, de voorzitter van de machtige Fédération estudiantine de Côte d’Ivoire (Fesci), de studentenvakbond die erg pro-Gbagbo is. Mian verklaarde dat “zijn leden klaarstaan om hun bloed te vergieten voor de verdediging van het vaderland tegen de nieuwe aanvallen van de imperialisten”. Vooral de VN moest het ontgelden.

Yamoussoukro

In de centraal gelegen hoofdstad Yamoussoukro kwamen woensdagavond sympathisanten van Ouattara op straat om hun steun te betuigen aan de democratisch verkozen president. Troepen die trouw zijn aan Gbagbo probeerden met alle mogelijke middelen te verhinderen dat de betogers de centrale lanen van de stad bereikten. Volgens ooggetuigen vielen daarbij verschillende gewonden door kogels afgevuurd door de ordediensten.

Een woordvoerder van VN-secretaris generaal Ban Ki-moon toonde zich erg ongerust over de recente ontwikkelingen in Ivoorkust en riep alle partijen op om de kalmte te bewaren.

De Afrikaanse Unie stuurt vrijdag algemeen secretaris Jean Ping naar Abidjan in een ultieme poging om te bemiddelen tussen de twee vijandige kampen die elk een regering hebben gevormd. Veel wordt van die gesprekken niet verwacht. De aanhangers van Ouattara hebben al duidelijk gemaakt niet van een compromisvoorstel te willen weten zolang Gbagbo zich blijft vastklampen aan de presidentiële macht.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!