Cultuur, Rock, Free song, Tony Joe White, Blues -

Luisterpost: Tony Joe White ‘The Shine’

Onverstoord je ding doen. Het lijkt wel de definitie van de carrière van Tony Joe White. Zijn songs ‘Rainy Night In Georgia’ en ‘Steamy Windows’ werden wereldberoemd, maar zelf is hij nooit aangetast door het succes ervan. Op zijn 67ste speelt hij nog steeds swampblues zonder franjes, maar met veel diepgang.

donderdag 16 december 2010 11:20
Spread the love

 De Amerikaan  schreef niet alleen bovenstaande songs, maar ook bij voorbeeld ‘Polk Salad Annie’ dat door Elvis Presley opgenomen werd, ‘Roosevelt And Ira Lee’ en ‘They Caught The Devil And Put Him In Jail In Eudora, Arkansas’. Stuk voor stuk liedjes die de jaren ’70 mee inkleurden en een zware indruk maakten op lieden als Dire Straits en Chris Rea. Op ‘Uncovered’ uit 2006 kreeg hij zelfs het gezelschap van onder meer Eric Clapton, Mark Knopfler, J.J. Cale, Michael McDonald en Waylon Jennings . Niet bepaald kleine jongens.

Maar op ‘The Shine’ gaat hij weer zijn eigen gang, met slechts een minimale backing band en een paar overdubs. Whites spartaanse gitaar en zijn hese bariton roepen direct een sfeer op die je ergens op een veranda in Louisiana situeert. De tien nieuwe songs zelf zijn uit duizenden herkenbaar, doordrenkt van het verleden en allemaal schitterend in hun understatement. 

Broeierig en sfeervol, is het louter genieten van bij voorbeeld het meer dan zes minuten durende ‘Long Way From The River’ of de berustende afsluiter ‘A Place To Watch The Sun Go Down’. Niet dat hij niet meer weet te rocken. Het bijtende ‘Strange Night’ is zelfs één van de hoogtepunten van de plaat, zonder dat de man moet schreeuwen. Tony Joe White laat hier dan ook met glans horen dat ouder worden niet per se aftakelen is. Integendeel.

Beoordeling: +++1/2

(Swamp Records)

Blues rock/swamp rock

Concerten: White speelt op 22 februari in het Depot in Leuven en op 4 maart in Cactus Club@MaZ in Brugge.

Een gratis song van de plaat vind je hier.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!