Verslag, Nieuws, F-16 -

Belgische F-16-piloot maakt brokken in Marokko

EIGEN BERICHTGEVING - DeWereldMorgen.be kon aan de weet komen dat een Belgische F-16-piloot enkele weken geleden tijdens een oefening een hoogspanningslijn in Marokko raakte. De botsing zette delen van Marokko en Algerije zonder stroom. 'Top Gun-gedrag' zou aan de oorsprong liggen. Het kabinet-De Crem en het leger bevestigen dat er een incident is geweest.

donderdag 16 december 2010 18:30

In november trok het 350ste smaldeel van de 2de Tactische Wing van Florennes met zeven F-16’s en 85 militairen naar de luchtmachtbasis Sidi Slimane in Marokko. Doel van de missie: voorbereiding van de deelname aan de Navo-operatie in Afghanistan (ISAF).

In Marokko vinden de Belgische F-16-piloten een terrein dat lijkt op dat van Afghanistan. “Het betrof hier onder andere een training om onze piloten aan te leren op lagere hoogtes te leren vliegen om noodzakelijke vluchtprofielen te oefenen die in België omwille van geluidshinder niet kunnen uitgevoerd worden”, zegt een woordvoerder van het Belgische leger.

Maar tijdens één van die trainingen liep het mis, vernam DeWereldMorgen.be uit betrouwbare bron. Een piloot ging te laag vliegen en raakte een hoogspanningslijn. De piloot kon zijn toestel nog veilig op de grond brengen, maar door de breuk in de lijn zaten delen van Marokko en Algerije een hele tijd zonder stroom. Een stroompanne die gelukkig voor het Belgische leger niet zo hard opviel tijdens de vele pannes door de zware overstromingen in Marokko.

Volgens onze bron lag haantjesgedrag aan de oorsprong van het incident. Piloten die niet voor elkaar willen onder doen en dan uiteindelijk een roekeloos manoeuvre maken, zo klinkt het.

Het Belgisch leger geeft toe dat er een incident is geweest, maar wacht het onderzoek af vooraleer conclusies te trekken. “Gezien het onderzoek nog steeds bezig is en alle gegevens nog niet bekend zijn, kunnen we over het incident op dit ogenblik geen uitspraken doen en wachten we de resultaten van het onderzoek af”, zegt luitenant-kolonel Peter Stams. Ook over de omvang van de schade wil het leger nu nog niets zeggen.

Minister van Landsverdediging Pieter De Crem schuift alle verantwoordelijkheid af op het leger. “Dat zijn de zaken van het leger. Zij zullen dat verzekeringstechnisch afhandelen. Ik heb alleen vernomen dat er enkele weken geleden een ongeval is gebeurd en dat het onderzoek bezig is”, zegt Kurt Verwilligen, woordvoerder van minister De Crem.

Kurt Verwilligen: “U moet ook weten dat ze net naar Marokko gaan om laag te kunnen vliegen.”

DeWereldMorgen.be: “Ja, maar waarschijnlijk niet om tegen hoogspanningslijnen te vliegen.”

Kurt Verwilligen: “Ja, maar als je laag vliegt…”

Marokko kocht enkele jaren geleden zelf ook 24 F-16-toestellen bij de Amerikaanse firma Lockheed Martin. De Franse concurrent Dassault die ook lang in de running was voor het contract beet toen in het zand.

De F-16’s worden tussen nu en volgend jaar geleverd. In een bericht van het Belgisch leger stond te lezen dat de oefeningen ook een kans waren voor de Marokkaanse luchtmacht om kennis te maken met de F-16’s.

(bron foto’s mil.be)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!