Verslag, Nieuws, Ali Aarrass -

Belg Ali Aarrass uitgeleverd aan Marokko

De Belg Ali Aarrass werd woensdag uitgeleverd aan Marokko. Dat gebeurde enkele uren nadat zijn zus Farida een bijeenkomst had georganiseerd met verschillende Belgische politici over de zaak. « Spanje veegt de bezwaren van het VN-mensenrechtencomité gewoon van tafel. Men probeert het gras voor de voeten te maaien van de steunbeweging die steeds groter werd », zegt Luk Vervaet van 'Free Ali'.

donderdag 16 december 2010 12:30
Spread the love

Ali Aarras is een 46-jarige Belg met Marokkaanse roots. Hij is geboren in de Spaanse enclave Melilla, maar groeide op in België waar hij ook zijn legerdienst heeft gedaan. Enkele jaren geleden keerde hij terug naar Melilla om dichter bij zijn ouders te kunnen zijn.

In april 2008 wordt hij op vraag van Marokko in Melilla gearresteerd samen met zijn vriend Mohamed El Bay. Marokko beschuldigt hem van terroristische activiteiten. Hij zou banden hebben met het terroristisch netwerk rond Abdelkader Belliraj.

« Die aantijgingen zijn enkel gebaseerd op de verklaringen van Belliraj. Verklaringen die hij heeft afgelegd tijdens folteringen. Belliraj heeft dat laatste ondertussen zelf op tape bevestigd, » zegt Christophe Marchand, de advocaat van Aarrass.

In Spanje hebben twee gerechtelijke onderzoeken zich gebogen over de beschuldigingen, maar er werden geen bewijzen gevonden. Het onderzoek werd in 2009 definitief afgesloten. Ali Aarrass werd door het Spaanse gerecht onschuldig bevonden en vrijgelaten.

Kort daarna vroeg Marokko aan Spanje de uitlevering van Aarrass. Ali Aarrass belandt opnieuw in de gevangenis in Melilla in afwachting van zijn uitlevering. Zijn vriend Mohamed El Bay wordt met rust gelaten. Hij heeft de Spaanse nationaliteit en Spanje levert geen staatsburgers uit aan Marokko.

Langzaamaan groeit het protest tegen de uitlevering van Aarrass aan Marokko. Er duiken steuncomités op in Brussel en Melilla. In die Spaanse enclave tekenen 10.000 van de 60.000 inwoners een petitie tegen de uitlevering. Politieke partijen in Melilla vragen Spanje om Aarrass niet uit te leveren.

Risico op folteringen

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International kant zich tegen een uitlevering. “De situatie van gevangenen in Marokko is over het algemeen wel verbeterd, maar gevangenen die beschuldigd worden van terrorisme worden nog steeds gemarteld”, zegt Montserrat Carreras van Amnesty International.

“De gevangenen hebben ook geen contact met hun advocaat en de advocaat krijgt geen toegang tot het dossier”, aldus Carreras.

De advocaten van Aarrass dienden klacht in bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties. “Het Comité achtte de zaak belangrijk genoeg en vroeg Spanje de uitlevering voorlopig uit te stellen in afwachting van een diepgaander onderzoek,” zegt advocaat Christophe Marchand. De advocaten dienden bij het VN-comité bewijzen in die aantonen dat er wel degelijk gemarteld wordt in Marokkaanse gevangenissen.

“Nooit in Marokko gewoond”

Farida Aarass, de zus van Ali beweegt hemel en aarde om haar broer vrij te krijgen. “Marokko is voor ons onbekend terrein. We hebben er nooit gewoond. Toen we naar België kwamen, moesten we wel onze papieren halen in Marokko. Eénmaal Marokko je als een onderdaan beschouwt, geraak je daar nooit meer van af”, zegt Farida.

Farida Aarrass nam verschillende keren contact op het met Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, maar België weigert tussen te komen. “Waarvoor dient de Belgische nationaliteit, als België haar staatsburgers in de steek laat? Ali is al voor de derde keer in hongerstaking, maar de Belgische consul in Spanje weigert hem te bezoeken.”

Ecolo-parlementslid Zoé Genot maakt zich zorgen over de houding van België in deze zaak. “Ik heb minister Vanacker al eens aan de tand gevoeld over deze zaak en hij antwoordde dat hij vertrouwt op Spanje en dat hij zich niet wenst te mengen in de Spaanse justitie. Alleen gaat die niet over het Spaanse gerecht, maar over de Spaanse regering die moet beslissen over de uitlevering van een Belgische onderdaan. Dan is het toch maar normaal dat je daarover even contact opneemt met de Spaanse regering?”, aldus Genot.

Discriminatie

“Wie Christophe heet en in een Spaanse gevangenis zit, heeft recht op een Belgische tussenkomst. Wie Ali heet blijkbaar niet. Belgen van Marokkaanse origine zijn blijkbaar staatsburgers van tweede klasse”, zegt advocaat Christophe Marchand.

“Als je verschillende dossiers naast elkaar legt – Ali Aarrass, maar ook Bahar Kimyongur – dan zie je dat België zich niet te hard wil inzetten voor onderdanen met een dubbele nationaliteit. Alle Belgen hebben nochtans recht op een gelijke behandeling.

Belgische pedofielen die in Thaise en Cambodjaanse gevangenissen zitten, krijgen wel regelmatig bezoek van de Belgische consul. Brussels parlementslid Ahmed Mouhssin van Ecolo vindt dat België hier discrimineert. “Er moet een debat komen over de dubbele nationaliteit. Nu lijkt die dubbele nationaliteit een nadeel te zijn voor de burgers”, aldus Mouhssin.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!