Politiek, België, Vluchtelingen, Asielzoeker, Asiel, Asielcrisis, Parliament, Dossier:vluchtelingen -

Asielactivist gearresteerd in parlement

donderdag 16 december 2010 18:08
Spread the love

Vijftig activisten woonden donderdagnamiddag de plenaire vergadering van het Vlaamse parlement bij. Ze wilden aandacht vragen voor het huisvestingsprobleem van vluchtelingen en asielzoekers.

De meesten mochten de zaal niet binnen van de veiligheidsdiensten, die de activisten ervan verdachten de zitting te willen verstoren. Eén van de activisten die weigerden op te stappen – hij bleef in zijn zetel zitten – is hardhandig door de veiligheidsagenten de deur gewezen, samen met een andere vastberaden activist.

Eén van de activisten slaagde erin een handvol flyers uit te strooien over het halfrond tot bij de parlementsleden.

Uiteindelijk werden 2 activisten gearresteerd. Eén van hen kon het commissariaat rond 21u weer verlaten. In de politiecombi werd ze naar eigen zeggen geslagen door een van de agenten.

Woordvoerders van de organisatie ‘Front de Revolution de l’Intelligence Collective’ (FRIC), die de actie organiseerde, legden na de actie uit dat het de bedoeling het huisvestingsprobleem onder de aandacht te brengen van de aanwezige parlementsleden. “We wilden hen vragen om leegstaande gebouwen ter beschikking te stellen van daklozen, vluchtelingen en asielzoekers om de humanitaire crisis het hoofd te bieden. We vragen ook dat de Belgische overheid samenwerkt met sociale bewegingen om dit mogelijk te maken.”

De activisten wezen erop dat de asielcrisis niet goed wordt aangepakt: “Honderden mensen hebben geen dak boven hun hoofd. De politie zet mensen op straat, anderen vliegen de gevangenis in.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!