De drie analyses die we hier voorstellen, hebben elk een eigen uitgangspunt, vullen elkaar aan en spreken elkaar soms tegen. Er is echter niemand die beweert dat inzicht verwerven een eenvoudige zaak is.
We denken wel dat het nodig is om onze hersenen te pijnigen om de dramatische beelden van de sluiting van Opel te duiden, te begrijpen en vooral om te bouwen aan de toekomst.
We zijn er trouwens van overtuigd dat het laatste woord over Opel, de toekomst van de automobielsector en de mobiliteit in het algemeen nog lang niet gezegd is.
Veel leesplezier:
G(eneral) M(ess) in autoland
Guido Nelissen van ACV-CSC-Metea reconstrueert eerst de trage dood van Opel Antwerpen. Vervolgens wordt de impact van de financiële crisis op de sector geanalyseerd. Dan wordt ingegaan op de zware crisis die al veel langer woedt in de Amerikaanse automobielsector. Ze leidde tot één van de grootste industriële herstructureringsoperaties ooit, waarvan in Europa Antwerpen het slachtoffer werd.
Met de val van Detroit (de thuisbasis van zowel GM, Ford als Chrysler) verschuift meteen het zwaartepunt van de automobielsector naar Azië. Ook de elektrische auto die binnenkort in de showrooms zal opduiken, dreigt de kaarten in de sector grondig door elkaar te schudden. Ten slotte volgt een overzicht van een serie ontwikkelingen die de sector de volgende jaren zal tekenen.
https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/12/14/general-mess-autoland
Solden in Antwerpen: uitverkoop bij Opel
Volgens Henri Houben, auteur van Marxistische Studies, is de ondergang van Opel Antwerpen dan weer een nieuwe stap in de herstructurering van de automobielsector in België.
Sinds 1997 zijn 12.000 directe arbeidsplaatsen verloren gegaan. Henri Houben plaatst de wil om de Antwerpse vestiging te sluiten in de context van de wereldwijde crisis van overproductie die deze sector doormaakt. Een analyse met een massa cijfermateriaal die een onthutsende kijk achter de schermen van automobielsector aanreikt.
https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/04/08/solden-antwerpen-uitverkoop-bij-opel
Elektrische voertuigen hebben een mooie toekomst
Jan Turf van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) bracht dan weer een optimische noot over de toekomst van elektrische voertuigen: “Overschakeling van de verbrandingsmotor naar de elektrische motor zal onze verplaatsinggewoonten ingrijpend veranderen.”
Een toekomstbeeld van het vervoer in Vlaanderen schetsen: daarvoor hebben zich meer dan honderd wetenschappers, bedrijfsleiders en mensen uit andere maatschappelijke sectoren in Brussel verzameld op een studiedag Elektrische mobiliteit.
https://www.dewereldmorgen.be/artikels/2010/09/15/elektrische-voertuigen-hebben-een-mooie-toekomst