Opinie, Nieuws -

Michael Moore: “Waarom ik borg wil betalen voor Julian Assange”

Filmmaker Michael Moore legde 20.000 dollar op tafel om de borg voor Julian Assange te betalen. In onderstaande tekst legt hij uit waarom. "WikiLeaks is Big Brother die bespioneerd wordt door ... ons."

woensdag 15 december 2010 10:43
Spread the love

Maandag overhandigden de advocaten van WikiLeaks-oprichter Julian Assange een document van mij aan de rechter van het Londense Westminster gerechtshof.

Daarin verklaar ik mij bereid 20.000 dollar bij te leggen om de borg van de heer Assange te helpen betalen en hem zo uit de gevangenis te krijgen. Verder stel ik mijn website, servers en domeinnamen ter beschikking en al het andere dat ik kan doen om WikiLeaks in leven te houden en ervoor te zorgen dat hun werk wordt voortgezet, namelijk de onthulling van misdaden die heimelijk zijn bekokstoofd en in onze naam en met onze belastingen zijn uitgevoerd.

We zijn de oorlog in Irak gestart op basis van leugens, met honderdduizenden doden tot gevolg. Stel je voor dat de mannen die in 2002 deze oorlogsmisdaden planden met iets als WikiLeaks te maken zouden hebben gehad.

Ze zouden er misschien niet mee weggekomen zijn. De enige reden waarom ze dachten dit wel te kunnen, was omdat ze zich in geheimhouding konden hullen. Deze bescherming is echter weggevallen en ik hoop dat ze nooit meer terugkomt.

Hoe is het dan te verklaren dat een organisatie, die dergelijke belangrijke dienst verleent, nu zo hardnekkig wordt aangevallen? Omdat ze diegenen, die de waarheid voor ons verborgen hebben gehouden, hebben bekendgemaakt en in verlegenheid hebben gebracht. De beschuldigingen zijn werkelijk bij het haar getrokken:

Senator Joe Lieberman zegt dat WikiLeaks “de wet met betrekking tot spionage heeft geschonden.”

George Packer van de New Yorker noemt Assange “heimelijk, ongevoelig voor kritiek en megalomaan”.

Sarah Palin beweert dat hij “anti-Amerikaans is en bloed aan zijn handen heeft” en dat we hem met dezelfde vastberadenheid zouden moeten opjagen als Al Qaeda en de Taliban.

Democraat Bob Beckel (Walter Mondale’s campagneleider in 1984) zei op Fox over Assange: “Een dode kan niet lekken… er is maar één manier om dit te bereiken: schiet de son of a bitch neer.”

Republikein Mary Matalin zegt: “hij is een psychopaat, een sociopaat … Hij is een terrorist”

Republikein Peter A. King noemt WikiLeaks een “terroristische organisatie.”

Dit laatste klopt! WikiLeaks terroriseert de leugenaars en oorlogsstokers die onze natie en andere tot aan de rand van de afgrond hebben gebracht. Misschien wordt de volgende oorlog niet zo gemakkelijk omdat de rollen zijn omgedraaid: nu is het Big Brother die bespioneerd wordt … door ons!

Alleen al omdat ze deze onfrisse zaken aan de oppervlakte hebben gebracht, verdient WikiLeaks onze dankbaarheid. Sommige mainstream media hebben het belang van WikiLeaks in twijfel getrokken (“ze hebben eigenlijk niets nieuws naar buiten gebracht”). Anderen hebben hen als naïeve anarchisten afgeschilderd (“WikiLeaks publiceert gewoon alles zonder enige redactionele controle”).

WikiLeaks heeft haar bestaan deels te danken aan het feit dat de mainstream media hun verantwoordelijkheid niet opnemen. De eigenaars van deze grote mediabedrijven hebben de redacties grotendeels uitgekleed zodanig dat journalisten niet meer op een professionele manier hun werk kunnen doen. Er is tijd noch geld voor onderzoeksjournalistiek. Eenvoudig gezegd, de investeerders willen niet dat hun onfrisse praktijken naar buiten worden gebracht. Hun geheimen moeten geheim blijven.

Probeer je even voor te stellen hoe anders onze wereld er zou uitzien als WikiLeaks tien jaar geleden al had bestaan. Kijk naar deze foto. Hierop zie je Bush die een geheim document krijgt overhandigd op 6 augustus 2001. De kop luidt: “Bin Laden vastberaden om aanslag te plegen in de Verenigde Staten.” Het document vermeldt ook dat de FBI “verdachte activiteiten had vastgesteld die wijzen in de richting van kapingen”.

Bush besloot dit nieuws te negeren en hield zich de volgende vier weken onledig met vissen. Stel je voor hoe wij zouden gereageerd hebben als dit document was gelekt? Wat zouden de senatoren en afgevaardigden gedaan hebben of de Federal Aviation Administration (agentschap dat toezicht houdt op de luchtvaart in de Verenigde Staten, nvdr)?

Was de kans niet groter dat ergens iemand iets zou gedaan hebben als wij allemaal op de hoogte waren geweest van Bin Laden’s plannen om een aanslag te plegen met gekaapte vliegtuigen? Op dat moment hadden echter maar een handvol mensen toegang tot dit document. Omdat het geheim werd gehouden, besteedde een vlieginstructeur in San Diego geen aandacht aan het feit dat twee Saoedische studenten geen belangstelling vertoonden voor de procedures voor het opstijgen of landen.

Als hij in de krant had gelezen over de dreiging van Bin Laden had hij misschien wel de FBI gebeld? (Lees het essay van voormalig FBI agente Coleen Rowley, één van de personen van het jaar 2002 volgens het weekblad Time. Zij gelooft dat 9/11 vermeden had kunnen worden als WikiLeaks al in 2001 het levenslicht had gezien).

Of wat als het publiek in 2003 de geheime memo’s van Dick Cheney had gezien waarmee hij de CIA onder druk zette om hem de “feiten” te geven die hij nodig had om ten oorlog te kunnen trekken. Als een organisatie als WikiLeaks toen had kunnen onthullen dat er geen massavernietigingswapens waren, zou de oorlog dan wel zijn begonnen? Of zou er niet massaal om Cheney’s arrestatie zijn gevraagd?

Openheid, transparantie, dat zijn enkele van de weinige wapens die wij als burgers hebben om ons te beschermen tegen de machtigen en tegen corruptie. Wat als er kort na 4 augustus 1964 – nadat het Pentagon het verzinsel de wereld in had gestuurd dat één van onze schepen door Noord-Vietnamezen was aangevallen in de Golf van Tonkin – een WikiLeaks was opgestaan om de Amerikaanse bevolking de waarheid te vertellen. Ik vermoed dat zowat 58000 van onze soldaten (en 2 miljoen Vietnamezen) vandaag nog altijd in leven zouden zijn.

Aan diegenen die het fout vinden om Julian Assange te steunen omwille van de beschuldigingen inzake seksueel misbruik, wil ik gewoon het volgende zeggen: wees niet naïef over hoe de overheid te werk gaat als ze beslist achter haar prooi aan te gaan. Geloof alstublieft nooit het “officiële verhaal”. En los van zijn schuld of onschuld heeft Assange het recht om op borg te kunnen vrijkomen en om zichzelf te verdedigen. Ik heb de krachten gebundeld met filmregisseurs Ken Loach en John Pilger en schrijfster Jemima Khan om de borgsom samen te krijgen. We hopen dat de rechter dit zal aanvaarden en hem zal vrijlaten.

Kan WikiLeaks onbedoeld de diplomatieke betrekkingen en belangen van de VS schade toebrengen? Dat is mogelijk. Maar dat is de prijs die je betaalt als onze regering ons in een oorlog stort gebaseerd op leugens. De straf voor dergelijk wangedrag is dat iemand alle lichten doet branden zodanig dat iedereen kan zien wat je van plan bent. Je bent gewoon niet te vertrouwen. Sorry, maar je hebt dit aan jezelf te danken. Niemand kan de waarheid nog ontlopen. Niemand kan de volgende Grote Leugen plannen als het risico bestaat betrapt te worden.

En dat is de grootste verdienste van WikiLeaks. WikiLeaks, God zegene hen, zal levens redden met hun acties. En iedereen die mij bijstaat in mijn steun aan hen, toont zich een echte patriot! Punt!

Ik sta aan Julian Assange’s zijde in Londen en ik vraag de rechter hem zijn vrijheid terug te geven. Ik kan deze onrechtvaardige situatie niet langer ongemoeid laten.

P.S. Je kunt de verklaring die ik aan het Londense hof heb overgemaakt hier lezen.

(Vertaling door Ann Dejaeghere)

Bron: http://boingboing.net/submit/2010/12/michael-moore-supports-assange-from-his-newsletter.html

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!