Cultuur, Rock, Country, Ryan Adams -

Luisterpost: Ryan Adams and the Cardinals ‘III/IV’

De Amerikaan Ryan Adams maakte vanuit de country naam, maar is tegenwoordig een allround muzikant. Hij speelt onder meer schitterende rockmuziek met zijn band The Cardinals. Deze week verschijnt van hem een stortvloed aan fijne rock- en popnummers.

woensdag 15 december 2010 08:21
Spread the love

 Het liefst van al zou Ryan Adams (verwar hem niet met Bryan, alstublieft) drie platen per jaar uitbrengen en dat heeft hij in 2010 dan ook gedaan. In het voorjaar was er al een cd en nu is er de dubbelaar ‘III/IV’. Een plaat die door de liefhebbers als zijn echte comeback gezien wordt. Adams heeft zichzelf (en zijn door de ziekte van Ménière geteisterde oren) in de afgelopen jaren wat rust gegund, onder meer door boeken te schrijven, te trouwen en zijn archieven te sorteren. In 2010 is de rust  dus voorbij, want in het voorjaar bracht hij op zijn eigen label de metalplaat ‘Orion’ uit die in een zucht uitverkocht. Nu kiest hij ervoor opnamen uit 2006 te releasen, maar de 21 songs zijn verre van afdankertjes.

Adams gaat op ‘III/IV’ voor heerlijke powerpop, met luide gitaren en zinderende Beatles-achtige melodieën. Meteen is duidelijk dat het ex-Whiskytown-lid hier opnieuw toeslaat als een superieure vakman en het soort artiest dat verdriet met een kwinkslag tot een liedje kneedt. Als liefhebber sta je met de mond vol tanden omdat hij erin slaagt bijna feilloos goede song na goede song te pennen. Adams kent namelijk het geheim om zijn nummers tegelijk opwindend en vertrouwd te laten klinken, zodat deze plaat meteen de indruk geeft van een classic in wording. 

Natuurlijk moet je wel van een stevige sound houden, want op tracks als ‘Icebreaker’ raast hij luid door de bochten van de buis van eustachius. Niet dat hij wars van subtiliteit is, dat laten de glasheldere gitaarlijnen overal horen, zeker in een parel als ‘Gracie’ of de countrypop van ‘Typecast’. Energie is echter het sleutelwoord voor deze plaat en die wordt geleverd door zijn Cardinals met onder meer Neal Casal (zelf een songwriter van groot kaliber) op gitaar. Met meer dan 20 songs lijkt het een beetje van het goede te veel, maar de indruk die we kregen is vooral die van een zalig rockend stoombad. Play loud.

Beoordeling: ++++

(Pax AM/iTunes)

rock/alt. country

take down
the paywall
steun ons nu!