Verslag, Nieuws, Samenleving, België -

“Tentsletje is seksistisch woord”

Het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) is niet te spreken over de shortlist die woordenboekenmaker Van Dale voorlegde aan het publiek voor de verkiezing van het woord van het jaar 2010. “Het is geen toeval dat oudere mannen die het aanleggen met jongere vrouwen of jongens die op festivals de ene na de andere tent induiken, niet opduiken in dergelijke lijstjes”, aldus VOK.

dinsdag 14 december 2010 16:37
Spread the love

‘Tentsletje’ is verkozen tot woord van het jaar in Vlaanderen. Het woord was de favoriet van een kwart van de 20.000 mensen die het woord kozen uit de shortlist van Van Dale en VRT. Een tentsletje is volgens Van Dale een “meisje dat bv. op een festivalweide met verschillende mannen seksuele betrekkingen heeft in haar tentje”.

“De shortlist en stemming leren ons veel over de blindheid van onze hedendaagse maatschappij voor seksisme. Mannen mogen wisselende seksuele contacten hebben, maar vrouwen die hetzelfde doen, zijn nog altijd sletten. Het is niet het gedrag waar het ons om gaat, maar wel de manier waarop het benoemd wordt en de ongelijkheid daarin”, reageert het Vrouwen Overleg Komitee in een persbericht.

VRT en Van Dale hadden het woord gewoon niet in de shortlist moeten zetten, vindt het Vrouwen Overleg Komitee. “De verkiezing van tentsletje maakt seksisme sexy en biedt een uitgelezen excuus om zonder schroom nog eens sletten te gebruiken om vrouwen met wisselende seksuele partners te labelen. Dat een seksistische term voorkomt op de shortlist voor de verkiezing van het woord van het jaar 2010 is onaanvaardbaar.”

Maar weerspiegelt de populariteit van zo’n woord niet gewoon de heersende mentaliteit? “Dat zegt inderdaad iets over de opvattingen van jongeren. Zij hebben een klassieke kijk op de mannen en vrouwen”, zegt Sofie De Graeve van het VOK. “Maar principieel vinden wij dat je dergelijke woorden niet opneemt in een shortlist, net zoals je dat ook niet doet met racistische woorden.”

Op de redactie hebben we even gezocht naar een mannelijke tegenhanger, maar niet meteen gevonden. Bij het VOK hadden ze het woord ‘tenthengst’ verzonnen, maar ook dat woord klinkt eigenlijk nog best stoer.

Tentsletje haalde het voor pedopriester en ontdopen. In de categorie lifestyle werd het woord cougar tweede. Cougar is volgens Van Dale een “vrouw van gevorderde leeftijd die (seksuele) relaties aanknoopt met jongere mannen”.

Het woord tentsletje komt nu ook in de dikke Van Dale. Het woord werd gelanceerd op het VRT-journaal door een festivalbezoekster. De taaladviseur van de VRT Ruud Hendrickx zei op MNM dat hij het een prachtig woord vindt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!