Jemen misbruikt Amerikaanse hulp voor strijd tegen rebellen
Verslag, Nieuws, Wereld, Jemen -

Jemen misbruikt Amerikaanse hulp voor strijd tegen rebellen

Militaire steun die de Amerikanen aan Jemen bieden om het terrorisme te bestrijden, wordt door dat land omgeleid naar een ander front. Dat blijkt uit telexen die Wikileaks eerder deze maand vrijgaf.

dinsdag 14 december 2010 17:09
Spread the love

Volgens Human Rights Watch (HRW) staat er in de telexen dat Jemen in 2009 meermaals door de VS gesteunde troepen en mogelijk ook legervoertuigen heeft ingezet bij de strijd tegen Hoethi-rebellen in het noorden.Amerikaanse diplomaten klagen in de telexen dat hun vraag aan Jemen om niet langer Amerikaanse hulp hiervoor te gebruiken, weinig gehoor vindt. HRW heeft verschillende schendingen van de oorlogswetten zowel door regering als door rebellen in het Hoethi-conflict opgesomd. De waakhond wil nu dat de VS ook controleren of de Saoedi’s militair materiaal dat de Amerikanen leverden, hebben ingezet bij het conflict tussen Jemenieten en Hoethi’s.

De telexen bevestigen ook dat de VS, en niet de Jemenitische regering, in het zuiden van het land raketaanvallen uitvoerden in december 2009. Bij een van deze aanvallen werden 42 inwoners gedood.

Hulp opschorten

De VS mogen zo’n misbruik van middelen niet tolereren, want dat maakt hen medeplichtig aan de wandaden in Jemen“, hekelt Letta Tayler als onderzoeker bij HRW. Voorts moet de Amerikaanse regering de hulp aan Jemen opschorten zolang er sprake is van misbruiken, vindt HRW.

Amerikaanse militaire hulp aan Jemen verdubbelde van 67 miljoen dollar tot 150 miljoen dollar in 2010, en zal naar verwachting 250 miljoen dollar bedragen in 2011. Het is een antwoord op de pogingen van Al Qaeda op het Arabische schiereiland om aanslagen te plegen in het buitenland.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!