Cultuur, Concerten, Michael Jackson, Bob dylan, Arcade Fire, Nick Cave, John Lennon, Philip Glass, Rolling Stones, Kanye West, Low -

De week in muziek 13.12

Een overzicht van wat er in muziekland reilt en zeilt, met gratis legale downloads, concert- en releasenieuws en trivia. De usual suspects deze week zijn onder meer Bob Dylan, Keith Richards, John Lennon, Low, Kanye West, Nick Cave, Michael Jackson en een link naar alle (Engelstalige) muzikale eindlijstjes.

maandag 13 december 2010 00:16
Spread the love

De boekskes

Sommige figuren zijn gewoon uit deze paragrafen niet weg te slaan. Zo is er de onvergelijkelijke Keith Richards, Rolling Stonesgitarist (hier de laatste keer toen hij een journalist molesteerde) en volgens de blog van de New York Library nu ook de moordenaar van een Phalaenopsis Amabilis, een soort orchidee voor onze minder biologisch georiënteerde medemens. De plant zou het slachtoffer geworden zijn van Richards’ sigarettenrook en het feit dat hij het raam had opengezet. Keith wordt trouwens volgende zaterdag 67, al denken we dat zijn werkelijke leeftijd ergens rond 14 ligt.

Memorabilia blijven ook in de rockmuziek een gegeerd object. Dat bewijst de veiling van een handgeschreven tekstvel uit 1964 van Bob Dylans  ‘The Times They Are A-Changin’. De tekst ging in New York bij Sotheby’s van de hand voor 319 291,45 euro. Sotheby’s zelf had het papier op minder dan de helft van de opbrengst geschat. Wie nog meer van dat soort extreem dure souvenirs uit de rockwereld wil, moet hier maar eens een kijkje nemen. Op de eerste plaats staat een Rolls Royce van John Lennon, de Beatle waarvan we deze week het overlijden (30 jaar terug) herdachten. 

Over auto’s gesproken: Nick Cave blijkt met een jaguar te rijden. Dat raakte bekend deze week toen de man dinsdagavond een flitspaal molde. De onverschrokken zanger van The Bad Seeds en Grinderman kwam niet thuis van een of ander raar fiesje, maar voerde zijn zoons naar huis.

Downloads

Deze week zagen we onder meer het gratis verspreiden van een live-EP van de Amerikaanse formatie Low. Vier songs met een koor opgenomen in een kerk in Eindhoven. Prachtig gewoon en een niet te missen smaakmaker voor hun nieuwe plaat die begin 2011 verschijnt.

Er komt ook een nieuwe cd van J Mascis (zanger van Dinosaur Jr.) uit in  maart en hij geeft alvast hier een akoestisch liedje weg.

Lijstjes

Lijstjes, ze maken ons zo zot meneer. Tja, het is december en dan wordt de cultuurconsument overspoeld door een ware lawine van de beste cd’s (enzovoort) van het afgelopen jaar. En het circus is al begonnen. Zo is er de lijst van het toonaangevende Stereogum waar Kanye West de 50 beste platen van het jaar aanvoert. De hiphopper met de grote mond staat ook aan de top bij Rolling Stone en Spin. Maar in Engeland komen we de 75 beste van het muziekweekblad NME tegen. Bij hen is het heel andere koek met ‘Hidden’ van These New Puritans als topplaat, terwijl het Amerikaanse tijdschrift Paste voor LCD Soundsystems ‘This Is Happening’ gaat. Het Britse Q Magazine kiest dan weer voor ‘The Suburbs’ van Arcade Fire. Zeer uiteenlopend dus en wie volledig wil opgaan in al de lijstjes moet maar naar deze bladzijde klikken op de onvolprezen Largehearted Boy-blog. 

Nieuwe schijfjes

Maar dat betekent niet dat er geen nieuwe platen meer verschijnen. Deze week komt de eerste van een reeks ‘nieuwe’ platen van de overleden Michael Jackson uit. De New York Times heeft er alvast twijfels bij.

Ook de levende legenden releasen nog platen. Ryan Adams brengt zelfs een rockdubbelaar ‘III/IV’ uit met liefst 21 nieuwe songs. Een ervan kan je hier gratis downloaden.

En om het nog eens over een totaal andere boeg te gooien. Van de Amerikaanse componist Philip Glass verschijnt deze week de dubbel-cd ‘Kepler’. Een opera die vorig jaar zijn première beleefde in Duitsland.

Concerten

Deze week onder meer fijne concerten van Gonjasufi (vandaag maandag in de Botanique), Emily Jane White op dinsdag in de Cactus Club in Brugge, en in diezelfde club de volgende dag Bonobo, terwijl donderdag The Drums in de Brusselse AB staan. Alle info en nog een pak andere fijne concerten vindt u in onze concertkalender.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!