VN-toplui zitten elkaar in de haren
Nieuws, Wereld, Klimaat -

VN-toplui zitten elkaar in de haren

NEW YORK — Het zit er bovenarms op binnen de top van de Verenigde Naties. Een aanslepend conflict tussen Inga-Britt Ahlenius, voormalig ondersecretaris-generaal en hoofd van het machtige interne controleapparaat van de VN, en de secretaris-generaal Ban Ki-moon dreigt helemaal te escaleren.

vrijdag 10 december 2010 15:39
Spread the love

In juli schreef Ahlenius een vijftig pagina’s tellende memo waarin ze zware kritiek uitte op Ban. Naar eigen zeggen werd ze daarna opgebeld door een voormalig Koreaans staflid van de VN met de waarschuwing dat er “daden van vergelding” zullen volgen.

Die vergelding, werd haar gezegd, zou komen van “kringen rond de secretaris-generaal” en “ze zouden geen moeite sparen om mij te beschadigen”, aldus Ahlenius, die twijfelde of het telefoontje een vriendelijke waarschuwing was of een onderdeel vormde van de bedreiging. “Ik koos er uiteindelijk voor om de conversatie als een vriendelijke daad te zien”, zegt ze.
Volgens Ahlenius tolereert Ban geen enkele kritiek, ook geen “constructieve kritiek”, over de manier waarop hij de VN leidt. “Hiermee schiet hij op de boodschapper”, zegt ze.

Memo

In haar memo van juli beschuldigt Ahlenius, voormalig auditeur-generaal van Zweden en tot juli hoofd van het Office of Internal Oversight Services (OIOS) van de VN, Ban ervan geen medewerking te verlenen, buiten zijn bevoegdheden te gaan bij enkele belangrijke benoemingen en dubbele standaarden te hanteren bij ontslagen. “Ik moet tot mijn spijt vaststellen dat het VN-secretariaat in verval is”, schreef ze. “Ik vrees dat we ons in een proces bevinden van achteruitgang en krimpende relevantie als partner in het oplossen van wereldproblemen.”

“U ondermijnt de autoriteit van uw belangrijkste raadgevers door ze korte, eenjarige contracten aan te bieden en door u te mengen in het aanstellen van hun medewerkers”, schreef ze over Ban. “Er is geen transparantie en er is een gebrek aan verantwoording. In plaats van interne controle te steunen – een teken van sterk leiderschap en goed beleid – heeft u ernaar gestreefd die controle te beperken. Ik zie geen enkel teken van hervorming binnen de organisatie.”

Woordenoorlog

Op de memo van Ahlenius volgde een antwoord van zeven pagina’s van Vijay Nambiar, kabinetschef van Ban, gevolgd door een nieuwe reactie van Ahlenius. De hele woordenoorlog werd gepubliceerd op de website van nieuwsagentschap IPS.

Nambiar beschuldigde Ahlenius op zijn beurt van  “een verkeerde voorstelling van de feiten” en betreurt dat haar memo gepubliceerd werd voor ze haar collega’s op de hoogte stelde. Het verval bij de VN is vooral aan haar werk te danken, zo klinkt het.

In haar reactie op de brief schreef Ahlenius dan weer dat ze “diep ontgoocheld is door de toon en inhoud van Nambiars brief. Ik ben ervoor gewaarschuwd dat dit zou gebeuren als ik het waagde om de secretaris-generaal te bekritiseren”, schrijft ze.
 

Auteur: Thalif Deen

take down
the paywall
steun ons nu!