Ook Azië kampt met vergrijzing
Nieuws -

Ook Azië kampt met vergrijzing

BRUSSEL — In de grote Aziatische landen zal het aantal senioren in veertig jaar tijd verdrievoudigen. Op een congres in de Chinese hoofdstad Beijing zochten topwetenschappers uit de regio naar strategieën om met die vergrijzing om te gaan.

vrijdag 10 december 2010 15:55
Spread the love

In China, India en Indonesië zal het aantal 65-plussers verdrievoudigen tegen 2050, zo blijkt uit het rapport “Preparing for the Challenges of Population Aging in Asia”. In Japan voorspellen de wetenschappers een verdubbeling.
 
De vergrijzing baart de overheden in Azië ernstig zorgen omdat de problemen versterkt kunnen worden door twee andere sociale evoluties waar Azië mee kampt: de veranderende familiestructuren en de enorme migratie naar de stad. Daardoor dreigen senioren aan hun lot overgelaten te worden.
 
Hoe langer de overheden wachten met een reactie, hoe beperkter de opties zullen zijn, besluit het rapport. Overheden kunnen programma’s stimuleren die de actieve bevolking aansporen om een eigen pensioenpotje aan te leggen. Maar dergelijke programma’s moeten lang voor het pensioen opgestart worden. Bovendien zijn geleidelijke aanpassingen, vooral in landen met lage lonen, makkelijker dan plotse beleidsveranderingen.
 
De regeringen van de grote landen zijn zich bewust van de ernst van de situatie en stuurden hun topwetenschappers naar Beijing om naar oplossingen te zoeken. Wetenschappelijke zwaargewichten van de Chinese Academie voor Sociale Wetenschappen en de Indiase, Amerikaanse en Indonesische Nationale Academies voor Wetenschappen, staken er deze week de koppen bijeen. In maart volgend jaar is meteen al een tweede conferentie gepland in India.

– – – – – – – –
Auteur: Joren Gettemans

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!