Nieuws, Wereld -

Duizenden oplossingen voor klimaatcrisis

De alternatieve klimaatbijeenkomst werd afgesloten met de Verklaring van Cancun. Het hoogtepunt van de slotceremonie was de toespraak van de Boliviaanse president Evo Morales. De rechten van Moeder Aarde stonden centraal.

vrijdag 10 december 2010 08:08
Spread the love

De sporthal van Cancun zat afgeladen vol. Er was muziek afgewisseld met inheemse rituelen en toespraken. Organisaties en bewegingen van meer dan dertig landen hebben de afgelopen week gezocht naar oplossingen voor de klimaatcrisis.

Opnieuw blijkt dat de oplossingen van het alternatieve forum haaks staan op wat in het Moon Palace hotel onderhandeld wordt. De klimaatbeweging gelooft niet dat marktmechanismen de aarde kunnen redden. Er zijn ‘duizend oplossingen voor de klimaatcrisis’ maar die werden tijdens de COP 16 niet overwogen.

“De afgelopen twee weken werd er op de maan over het klimaat gepraat zonder om te kijken naar wat er op aarde gebeurt,” Zo verwoordde de kersverse alternatieve Nobelprijswinnaar, Nnimmo Bassey, zijn teleurstelling over het onderhandelingsproces in het Moon Palace. “In Cochabamba hadden we al na twee dagen een akkoord.”

In de Boliviaanse stad Cochabamba kwamen in april 20.000 mensen van overal ter wereld samen om voorstellen te formuleren om de opwarming van de aarde af te remmen. Daar werd het begrip ‘klimaatschuld’ gelanceerd: rijke landen hebben de atmosfeer verzadigd met broeikasgassen en moeten hun schuld betalen aan de arme landen die hierdoor in hun groei belemmerd worden. Daarnaast kwam het voorstel om een Internationaal Klimaatgerechthof op te richten, waar klimaatmisdaden kunnen vervolgd worden. En tenslotte werd een Universele Verklaring van de Rechten van Moeder Aarde afgekondigd.

In september pleitte Evo Morales in de VN voor die Universele Rechten van Moeder Aarde. En in Cancun benadrukte hij nogmaals dat dit niet onmogelijk is: “De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat ook nog maar zes decennia.”

Plus 4 of 5 graden

Volgens Evo Morales hebben we dringend een nieuwe doctrine nodig die hij de ‘Doctrine van de Harmonie met Moeder Aarde’ noemt. Hij zet zijn hoop op een nieuw socialisme ‘vivir bien’, want het kapitalisme zit in een diepe crisis. “Het kapitalisme heeft de klimaatcrisis veroorzaakt, maar met kapitaal kan je de aarde niet afkoelen.” De marktmechanismen die tijdens COP 16 werden onderhandeld zullen volgens Morales de temperatuurstijging niet bedwingen.

De voorzitter van Friends of the Earth, Nnimmo Bassey, vindt ook dat de huidige koers tot niets leidt. “Met de huidige beloften stevenen we af op temperaturen van 4 of 5 graden. Geen mens kan zich aan die temperatuurstijgingen aanpassen. De bewegingen en organisaties moeten het komende jaar de druk opvoeren zodat er in Zuid-Afrika echte oplossingen komen. Er wordt hier al jaren over onderhandeld. Het heeft nu al lang genoeg geduurd.”

De Verklaring van Cancun verzet zich tegen de koolstofmarkt, nucleaire energie, agrobrandstoffen en andere gecontesteerde middelen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Volgens de tekst zijn er duizenden manieren om de aarde af te koelen en allemaal gaan ze uit van gewone mensen met respect voor Moeder Aarde.

take down
the paywall
steun ons nu!