Braziliaans handelsoverschot krimpt snel
Nieuws, Europa, Drugs -

Braziliaans handelsoverschot krimpt snel

RIO DE JANEIRO -- De Braziliaanse economie blijft flink op stoom, maar het aandeel industriële productie wordt alsmaar kleiner en daardoor verslechtert de handelsbalans. Een oplossing is voorlopig niet in zicht.

vrijdag 10 december 2010 15:59
Spread the love

De belangrijkste handelspartner is China geworden, dat bijna alleen maar grondstoffen uit Brazilië importeert en verwerkte producten exporteert. Het handelsoverschot voor Brazilië neemt wel toe. Over de eerste tien maanden van dit jaar bedroeg het al 5,1 miljard dollar (3,8 miljard euro).

Daartegenover staat een handelsbalans met de Verenigde Staten die enorm is verslechterd. Van een miljardenoverschot in 2006 is Brazilië in de eerste maanden van dit jaar al uitgekomen op een negatieve balans van 6,8 miljard dollar (5,1 miljard euro).

De exportsector groeit nog steeds indrukwekkend, tot nu toe al een derde meer dan dezelfde periode vorig jaar, maar het probleem is dat de importen nog sneller toenemen: tot nu toe al 44 procent. Was het handelsoverschot in 2006 nog 46 miljard dollar (35 miljard euro), in november van dit jaar kwam het uit op nog geen 15 miljard dollar (11 miljard euro).

Industrieel handelstekort

Het overschot is vooral te danken aan grondstoffen. Het industriële handelstekort is zo’n 35 miljard dollar (26 miljard euro) en zou in twee jaar tijd nog eens vijf keer zo groot kunnen worden, becijfert Rogerio Souza, hoofdeconoom van het Studie-instituut voor Industriële Ontwikkeling (IEDI).

Dat komt vooral door de economische crisis, die de export een flinke klap heeft toegebracht. Doordat de rest van de economie blijft groeien, daalt het aandeel van de industrie daarin. Het draagt nu nog maar voor een kwart bij aan het bnp, terwijl de dienstensector meer dan tweederde voor haar rekening neemt. Dat is normaal in hoge-inkomenslanden, maar niet voor Brazilië. “Daar moet de industrie nog consolideren om voor een inkomensstijging te zorgen”, aldus Souza.

Volgens Souza is dit de belangrijkste oorzaak voor de slechte concurrentiepositie van de Braziliaanse industrie. Daar komt nog bij dat de infrastructuur achterloopt, lenen duur is, belastingen hoog zijn en de energiekosten idem dito.

Valutapolitiek

Paulo Francini, onderzoekshoofd van de Industriefederatie in São Paulo, zei op 30 november bovendien dat het onmogelijk concurreren is met de huidige wisselkoersen. De Chinese yuan is extreem ondergewaardeerd, terwijl de Braziliaanse real bijna de helft overgewaardeerd is tegen de dollar. Niemand kan zijn productiekosten zomaar halveren. Daardoor worden Braziliaanse producten in eigen land steeds meer vervangen door goedkope alternatieven van over de grens.

Volgens Souza moet de regering om deze reden snel iets doen aan de instroom van speculatief kapitaal, dat gelokt wordt door de hoge rentes in Brazilië.

Deze valutapolitiek is onderdeel van een “wereldwijde oorlog om werkgelegenheid”, zegt Fernando Pimentel, directeur van de Vereniging van de Textielindustrie, “net als subsidies, rentetarieven en andere illegale concurrentie.” Van zijn sector, textiel, zijn volgens hem acht miljoen mensen met hun baan afhankelijk. De concurrentiepositie is intussen echter zo verslechterd dat de lonen vier keer zo hoog zijn als in China en tien keer zo hoog als in India.

– – – – – – – –
Auteur: Mario Osava

take down
the paywall
steun ons nu!