Recordaantal talibanbommen in Afghanistan
Nieuws, Afghanisatan -

Recordaantal talibanbommen in Afghanistan

BRUSSEL -- In Afghanistan zijn de voorbije zes maanden meer geïmproviseerde explosieven (IED’s) gebouwd dan ooit tevoren. Daarbij zijn wel erg weinig slachtoffers gevallen.

donderdag 9 december 2010 17:05
Spread the love

Volgens cijfers van de Joint IED Defeat Organization (Jieddo) binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie bouwden de taliban en hun bondgenoten in november alleen al 1507 geïmproviseerde explosieven. Dat is een nieuw record, na het vorige record van 1415 bommen in oktober. De incidenten volgen het patroon van de oorlog: de meeste aanslagen werden opgetekend in zuidelijke provincies als Helmand en Kandahar.

Het Pentagon ziet de stijgende cijfers niet meteen als zorgwekkend, want er vielen aanzienlijk minder doden en gewonden bij de aanslagen. In de recordmaand november bijvoorbeeld, vielen 24 doden onder de Navo-troepen en Afghaanse strijdkrachten, en 301 gewonden. Ter vergelijking: in juni waren er zo’n tweehonderd aanslagen minder, maar vielen 52 doden en 297 gewonden.

Jieddo heeft een combinatie van strategieën ontwikkeld om het aantal aanslagen te verminderen, waaronder de inzet van honden en onbemande vliegtuigen met speciale sensoren.

– – – – – – – –
Auteur: Joren Gettemans

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!