Miljoen handtekeningen tegen GGO’s
Nieuws, Milieu -

Miljoen handtekeningen tegen GGO’s

BRUSSEL -- Greenpeace en burgerrechtenorganisatie Avaaz hebben vandaag een miljoen handtekeningen overhandigd aan Europees commissaris voor Volksgezondheid John Dalli. De ondertekenaars van de petitie vragen een moratorium op de teelt van genetische gewijzigde gewassen (ggo’s) in Europa.

donderdag 9 december 2010 16:55
Spread the love

Het is het eerste Burgerinitiatief in het kader van het Verdrag van Lissabon, dat bepaalt dat een miljoen burgers uit voldoende verschillende lidstaten om verandering van de Europese wetgeving kunnen vragen.

De meer dan een miljoen ondertekenaars, uit alle 27 lidstaten van de EU, vragen de Europese Commissie om genetisch gewijzigde gewassen te verbieden tot een onafhankelijk wetenschappelijk panel is opgezet dat over de gevolgen ervan moet oordelen. In 2008 vroegen de Europese ministers van Leefmilieu al om een vervanging van het controversiële Europese Agentschap voor Voedselveiligheid.

Greenpeace lanceerde de petitie in maart, na de goedkeuring door de Commissie van een genetisch gewijzigde aardappel, ondanks wetenschappelijke bezwaren. Verschillende lidstaten stapten naar het Europese Hof om die goedkeuring aan te vechten.
 

Democratische test

“Deze petitie is een belangrijke stap voor de Europese democratie”, zegt Ricken Patel van Avaaz. Europese burgers hebben de Commissie volgens hem “meer dan een miljoen redenen” gegeven om naar de bevolking te luisteren en met voorzorg te handelen, in plaats van toe te geven aan de privé-belangen van een handvol bedrijven die de landbouwtoekomst van Europees beïnvloeden.

Ook Jorgo Riss van Greenpeace benadrukt het democratische belang van de petitie. “Met dit initiatief stellen meer dan een miljoen mensen in heel Europa de Europese democratie voor een belangrijke test. Europeanen verwachten veilig voedsel en duurzame landbouw, maar de EU kan die nog steeds niet garanderen. Tot de veiligheidsproblemen met genetisch gewijzigde gewassen opgelost zijn, mogen er geen goedkeuringen meer komen.”

De hoofdrapporteur van het Europees Parlement, Gerald Haefner, is naar eigen zeggen blij met het initiatief. “Het Verdrag van Lissabon geeft burgers het recht initiatief te nemen en ik ben blij dat ze daar al gebruik van maken. De bal ligt nu in het kamp van de Europese Commissie, die de ggo-petitie de politieke aandacht moet geven die ze verdient als eerste Europese burgerinitiatief sinds het verdrag van kracht werd.”

Auteur: Joren Gettemans

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!