VN-troepen op woensdag 8 december voor het hotel in Abidjan waar Ouattara zijn toevlucht heeft gezocht (foto: VN)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Diplomatie, Politieke crisis, Ivoorkust, VN-Veiligheidsraad, Alassane Ouattara, Laurent Gbagbo, Afrikaanse Unie, ECOWAS -

ECOWAS schorst lidmaatschap Ivoorkust. Druk op Gbagbo neemt toe

In Ivoorkust neemt de druk op Laurent Gbagbo met de dag toe om de uitslag van de presidentsverkiezingen te erkennen. Dinsdag heeft ECOWAS, de organisatie voor economische samenwerking van de West-Afrikaanse landen, Ivoorkust onmiddellijk geschorst als lidstaat. Woensdagavond erkende de VN-Veiligheidsraad na een moeizaam debat Alassane Ouattara als winnaar van de verkiezingen.

donderdag 9 december 2010 14:45
Spread the love

Een buitengewone ECOWAS-topconferentie in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, bijeengeroepen door de huidige ECOWAS-voorzitter, president Goodluck Jonathan van Nigeria, heeft het lidmaatschap van Ivoorkust met onmiddellijke ingang geschorst.

De regionale samenwerkingsorganisatie geeft daarmee een krachtig signaal van afkeuring over de politieke crisis in Ivoorkust en roept Laurent Gbagbo op om zich neer te leggen bij zijn nederlaag en plaats te ruimen voor de democratisch verkozen oppositiekandidaat.

Op de buitengewone vergadering waren behalve voorzitter Nigeria ook volgende staatshoofden aanwezig: Blaise Compaoré (Burkina Faso), John Atta Mills (Ghana), Ellen Johnson-Sirleaf (Liberia), Amadou Toumani Touré (Mali), Faure Gnassingbé (Togo) en Abdoulaye Wade (Senegal). De vergadering werd ook bijgewoond door de speciale VN-gezant voor Ivoorkust, Youn-jin Choi, en Mahamao Ouedraogo, die de Afrikaanse Unie vertegenwoordigde. In het slotcommuniqué verklaart ECOWAS dat de organisatie alleen Ouattara zal erkennen als president van Ivoorkust.

Rusland geeft tegenstand dan toch op

Woensdagavond heeft ook de Veiligheidsraad van de VN in New York in een speciale zitting over de crisis in Ivoorkust haar steun uitgesproken voor Alassane Ouattara.

Dit gebeurde uiteindelijk unaniem, alhoewel Rusland lang had dwarsgelegen. Alle 15 leden van de raad keurden een resolutie goed die in de meest krachtige bewoordingen de poging van Laurent Gbagbo afkeurt om tegen de wil van de bevolking toch aan de macht te blijven.

De VN schaart zich hiermee op één lijn met andere internationale organisaties en landen die eerder al Ouattara hadden erkend als democratisch verkozen president van Ivoorkust. De kans is groot dat alle lopende VN-sancties tegen Ivoorkust worden verlengd of nog verstrengd.

Rusland bleef zich tot op het laatst verzetten tegen een veroordeling van Gbagbo. Volgens diplomaten in New York zou de Russische oliefirma Lukoil in een vergevorderd onderhandelingsstadium zitten met de regering-Gbagbo over de exploitatie van oliebronnen in Ivoorkust. De kans bestaat dat die onderhandelingen afspringen als er een andere regering aan de macht komt in het West-Afrikaanse land.

“Staatsgreep tegen democratie”

In een interview met de Franse krant Le Parisien, dat woensdag werd gepubliceerd, noemde Guillaume Soro, de eerste minister in de regering die door Alassana Ouattara werd gevormd, Gbagbo “een dictator die een staatsgreep pleegt tegen de democratie”.

Soro vreesde ook dat Gbagbo pogingen aan het ondernemen is om huurlingen te ronselen in buurland Liberia die zouden worden ingezet tegen al wie zijn macht in twijfel trekt. In Liberia woedde jarenlang een ongemeen heftige burgeroorlog en in het land circuleren nog altijd veel wapens onder de bevolking.

De Liberiaanse president, Ellen Johnson-Sirleaf, heeft al verzekerd dat ze er alles aan zal doen om te voorkomen dat ex-guerrillastrijders de grens met Ivoorkust zouden oversteken. Niemand in West-Afrika zit te wachten op een herhaling van de gewelddadige gebeurtenissen uit de jaren negentig.  

In de loop van woensdag is ook de Afrikaanse Unie met een officiële verklaring naar buiten gekomen. Voorzitter Bingu wa Mutharika, president van Malawi, zei dat Gbagbo zich moet terugtrekken om de wil van het volk te respecteren en een bloedbad te voorkomen.

Uitslag respecteren

“Het is de hoogste tijd dat Afrikaanse leiders leren om de uitslag van verkiezingen te accepteren en zich niet aan de macht vast te klampen. Anders kan democratie nooit wortel schieten”, aldus de verklaring van de Afrikaanse Unie.

Thabo Mbeki, ex-president van Zuid-Afrika, heeft afgelopen weekend nog een bemiddelingspoging ondernomen namens de Afrikaanse Unie. In zijn verslag kon Mbeki alleen maar vaststellen dat de twee politieke rivalen lijnrecht tegenover elkaar staan en “dat er sprake is van een zware constitutionele crisis”.

De kans dat de toestand helemaal uit de hand loopt blijft bestaan. Zowel Gbagbo als Ouattara hebben een eigen regering gevormd die allebei claimen de wettelijke vertegenwoordiger van Ivoorkust te zijn. Gbagbo staat dan wel internationaal compleet geïsoleerd, hij geniet voorlopig nog altijd de steun van het Ivoriaanse leger en hij controleert de media.

Ouattara heeft zich met zijn medewerkers om veiligheidsredenen terugetrokken in een hotel in Abidjan dat wordt bewaakt door VN-blauwhelmen. De VN heeft ondertussen alle ‘niet-essentiële medewerkers’ geëvacueerd uit het onrustige land.

Volgens Amnesty International zouden er al 20 doden zijn gevallen in gewelddadige confrontaties sinds de betwiste uitslag bekend werd gemaakt.

Nadelen van de avondklok

De bevolking wacht bang af en ondervindt vooral de nadelige gevolgen van de avondklok. Volgens waarnemers is het verkeer in Abidjan veel minder intensief sinds het begin van de politieke crisis. Vele bedrijven liggen stil, openbaar vervoer is moeilijk te vinden, alleen de markten zouden stilaan opnieuw worden bevoorraad.

Ivoorkust is de belangrijkste wereldproducent van cacao. De prijs van cacao op de internationale markten is fors gestegen sinds de politieke impasse.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!