Aanhangers van presidentskandidaat Martelly in Port-au-Prince (foto: VN)
Nieuws, Haïti, Politiek, VN, OAS, Observatiemissie, Kiescommissie, Caricom, Mirlande Manigat, Jude Celestin, MINUSTAH -

Haïti: felle protesten na bekendmaking verkiezingsresultaten

In Port-au-Prince, de Haïtiaanse hoofdstad, waar zondag 28 november parlements-, senaats- en presidentsverkiezingen werden gehouden, is de spanning te snijden na de bekendmaking van de resultaten. Dinsdagavond werden Mirlande Manigat en Jude Celestin door de kiescommissie toegelaten tot de tweede ronde.

woensdag 8 december 2010 16:15
Spread the love

Onmiddellijk na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten trokken talrijke mensen de straat op en werden barricades van brandende autobanden opgeworpen.

Her en der in de stad weerklonken in de avond geweerschoten. Na een rumoerige nacht kwamen ook woensdagochtend manifestanten overal de straat op.

Openbaar vervoer ligt plat, winkels en openbare diensten blijven gesloten. De manifestanten geloven niet in de uitslagen en beschuldigen de kandidaat van de macht, Jude Celestin, ervan de verkiezingen te hebben gestolen.

De Amerikaanse ambassade liet kort na de verklaring van de kiescommissie weten dat ze niet akkoord gaat met de uitslagen.

Eerder op de dag hadden internationale nieuwszenders laten verstaan dat Mirlande Manigat en Michel Martelly werden toegelaten tot de tweede ronde. Martelly geniet als popster Sweet Mickey een belangrijke aanhang.

De Amerikaanse ambassade beweert dat de resultaten van de kiescommissie niet overeen stemmen met deze van de Nationale Raad voor de Verkiezingen. De bekendmaking brengt de VN-missie in Haïti (MINUSTAH) in een nog moeilijkere situatie dan deze waarin ze al verkeerde.

Terwijl het hoofd van de MINUSTAH, Edmond Mullet, op de dag van de verkiezingen reeds aan het persagentschap AFP liet weten dat alles rustig was verlopen, konden zowel nationale observatoren als binnen- en buitenlandse journalisten talrijke onregelmatigheden vaststellen.

Algemeen secretaris van de VN, Ban Ki-moon, liet vrijdag verstaan dat de onregelmatigheden ernstiger waren dan eerder vermeld. Het lijkt alsof de VN niet weet op welk been ze dansen moet.

De lokale mensenrechtenorganisatie RNDDH maakte een indrukwekkende waslijst op van onregelmatigheden en adviseerde nieuwe verkiezingen op de plaatsen waar er grove onregelmatigheden werden vastgesteld.

Zowel voor de kiescommissie als voor de officiële internationale observatiemissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten en Caricom (OAS/CARICOM) waren de verkiezingen een succes. In een perscommuniquée zegt de observatiemissie dat er wel degelijk onregelmatigheden waren, maar niet in die mate dat ze de stembusgang had kunnen beïnvloeden: “slechts 4 procent van de stembureaus is vernield”.

Zowel OAS/CARICOM als de VN hebben de huidige kiescommissie ondanks flagrante overtredingen van grond- en kieswet altijd hun vertrouwen blijven schenken.

Na zes jaar lijkt de ‘stabiliseringsmissie’ van de VN erin geslaagd te zijn frauduleuze verkiezingen te legitimeren. Daardoor zijn de gemoederen dermate opgehitst dat Haïti vandaag opnieuw een zware politieke crisis tegemoet gaat.

Met een financiële steun van 5 miljoen euro van de EU voor de organisatie van deze ‘pseudo-democratische’ farçe die haar vertrouwen stelde in de observatiemissie van OAS/CARICOM.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!