(foto acwbrussel.blogspot.com)
Verslag, Nieuws, Economie, België, Uitzendarbeid -

“Uitzendkrachten zijn vaak tegen hun wil in zwartwerker”

Heel wat uitzendkrachten werken zonder arbeidsovereenkomst. Hun overeenkomst wordt vaak pas na hun prestaties ondertekend. “Sommigen kan je dan ook als zwartwerkers bestempelen”, zegt het ACV. De christelijke vakbond voerde maandagmorgen in Brussel actie tegen misbruiken in de uitzendsector.

maandag 6 december 2010 15:41
Spread the love

Volgens de wet moet een uitzendkracht bij aanvang van de opdracht een arbeidsovereenkomst op zak hebben. Maximaal binnen de 48 uur moet die ook getekend worden. Maar dat blijkt niet altijd het geval te zijn. “We krijgen heel vaak klachten binnen van uitzendkrachten die ons melden dat hun contracten pas na hun prestaties worden ondertekend”, zegt Michel Pluvinage van het ACV.

Dat kan nare gevolgen hebben voor de werknemers. “Als ze ziek worden, kunnen ze moeilijk bewijzen dat ze aan de slag waren. Het kan ook grote problemen opleveren bij een arbeidsongeval”, aldus Michel Pluvinage.

Om die misbruiken aan te klagen trokken een honderdtal vakbondsmilitanten naar de hoofdzetel van Federgon, de federatie van de uitzendsector. Er is wel een bemiddelingsorgaan waar dergelijke wantoestanden kunnen worden aangekaart, maar volgens de vakbond werkt dat niet. “Er wordt altijd pingpong gespeeld tussen de werkgevers en uitzendkantoren. Federgon belooft beterschap. Dinsdag is er een nieuwe vergadering, we zullen zien of ze zich aan hun beloftes houden”, zegt Pluvinage.

Het ACV ging ook langs bij Febetra, de werkgevers van de vervoers- en logistieke sector. Volgens Katrien Verwimp van ACV-Transcom duiken er ook in die sectoren steeds meer problemen op. “Er zijn bedrijven waar 70 procent van de werknemers uit uitzendkrachten bestaat. Een vrachtwagenchauffeur moest twee dagen gratis op proef vracht afleveren en kreeg pas op de derde dag een dagcontract aangeboden”, zegt Katrien Verwimp. Febetra zou bereid zijn om een gedragscode voor de sector uit te werken.

Discriminatie op camera vastgelegd

Bij Federgon werd ook nog eens het probleem van de discriminatie aangekaart. De ACV-jongeren deden aan mystery shopping in enkele uitzendkantoren in Brussel en legden dat op camera vast. “In de voormiddag stuurden ze een allochtoon met uitstekende referenties. In de namiddag lieten ze een autochtone Belg langsgaan. De autochtoon kreeg de job, de allochtoon mocht zich niet eens inschrijven”, zegt Michel Pluvinage.

Het ACV pakt niet meteen uit met de beelden, maar wacht op een reactie van Federgon. De federatie van de uitzendsector gaat ook mystery shoppers inschakelen. Federgon wil ook dat de uitzendkantoren elke vraag van een werkgever tot discriminatie bij hen melden. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!