Nieuws, Wereld, Milieu, België, Klimaat, Klimaatverandering, Klimaattop Cancun, Cancun 2010 -

Brieven aan Joke

"Laat je niet vangen Joke." Al enkele dagen schrijft de Bond Beter Leefmilieu 'brieven aan Joke', aan Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege dus, die nu ook vertrokken is naar de klimaattop in Cancun.

zondag 5 december 2010 11:44
Spread the love

In de ‘brieven aan Joke’ moedigt Bond Beter Leefmilieu, de koepel van de milieuverenigingen, de minister aan om de dreigende klimaatverandering onder controle te krijgen.

De eerste brief herinnert Joke Schauvliege aan de mislukking van de vorige top in Kopenhagen vorig jaar, een blamage voor alle honderdduizenden die op straat kwamen, een immense gemiste kans want nooit was het momentum zo groot.

Aandacht in brief twee voor het Europees parlement dat geen twintig maar dertig procent minder CO2-uitstoot wil in 2020, gesteund door de grootste landen van de Europese Unie – Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk – en zelfs door een groot deel van het bedrijfsleven, behalve de grootprofiteurs van de huidige manke CO2-uitstootregelingen zoals ArcelorMittal.

‘Er is geen planeet B’ waarschuwt de derde brief, meteen ook de slogan waarachter enkele duizenden mensen in Brussel betoogden op 28 november.

Brief vier verschijnt wanneer ze eraan zijn begonnen in Cancun, waar ze kunnen kennis nemen van een studie die een vier graden warmere wereld schetst, een angstaanjagend vooruitzicht. Joke, laat je zeker niet vangen, aldus de briefschrijfster, door de industriële lobby die de Europese ambitie vooral wil afzwakken.

Nog een extra argument biedt de vijfde brief, China doet het beter dan wie ook als het over investeringen in hernieuwbare energie gaat. Of China – en ook de VS en Japan – voldoende constructief zullen zijn op de top, is andere koek.

Voorlopig laatste brief neemt het juridische aspect onder de loep. Hoe verankeren we een klimaatakkoord best in wetten? En er is ook de vraag naar de middelen die de Europese landen beloofden om ontwikkelingslanden te steunen in hun strijd tegen de klimaatverandering.

Slotbedenking. BBL schrijft dan wel brieven aan Joke. Maar het blijft voorlopig wel éénrichtingsverkeer. Joke schrijft (nog) geen brieven terug… misschien nu zelf in Cancun zit?

take down
the paywall
steun ons nu!