Ontwapening in ruil voor belastingverlaging rijken
Nieuws, Wereld, Politiek, Verenigde Staten, Start-verdrag, Oorlog en vrede, Belastingen, Nucleaire ontwapening -

Ontwapening in ruil voor belastingverlaging rijken

"Wat zegt het over ons als land als een president belastingkortingen moet beloven om er een cruciaal internationaal initiatief door te krijgen?" (columnist in de Washington Post)

zaterdag 4 december 2010 13:20
Spread the love

Obama zet alles op alles om zijn kernwapenverdrag met Rusland te laten ratificeren, nog voor kerst, want dan hoeft hij maar negen Republikeinen mee te krijgen. Die lijkt hij gevonden te hebben, in ruil voor belastingverlaging voor de rijken.

De dagen dat Obama een Democratisch Congres naast zich heeft, tikken weg, maar hij wil zijn historische START-kernwapenverdrag met Rusland niet opgeven. Het probleem vormt de Senaat, waar het verdrag met tweederde meerderheid moet worden aangenomen. Dat is naast de Democraten nog negen Republikeinen. Maar die verkopen hun huid duur.

Eén Republikeinse senator is voor. Een paar anderen lijken bereid op te schuiven, mits Obama de uitgaven voor de nucleaire installaties flink opschroeft én belastingkortingen voor de rijken instelt.

Oud-ministers

De voorstanders van het verdrag zetten zwaar geschut in: vijf Republikeinse oud-ministers van Buitenlandse Zaken verklaarden in een opiniestuk dat het verdrag, gericht op wederzijdse vermindering van kernkoppen en wederzijdse inspecties, “duidelijk in ons nationaal belang” is. Ze wezen erop dat hun voormalige bazen, zoals Reagan, ook inzagen dat een openlijke afbouw van kernwapens de relaties met de Russen zou verbeteren en het risico op een nucleaire catastrofe zou verkleinen. Het laatste START-verdrag, gesloten onder Bush sr. in 1991, is al een jaar verlopen en dat is niet in het Amerikaanse belang, aldus de hoge heren.

Dit is misbruik van Reagan, schreven twee rechtse adviseurs deze week in de Wall Street Journal. “President Reagan wist zelf dat de VS bij wapenbeheersing moeten spelen op winst, en moeten onderhandelen vanuit een positie van kracht.”

Neoconservatieve en rechtse Republikeinen vinden de controle op kernwapens onvoldoende. Ze vrezen dat het moeilijker voor Amerika wordt om zich te beschermen tegen aanvallen vanuit Iran, Noord-Korea of andere vijanden. Bovendien willen ze meer geld voor een programma voor modernisering van de kernwapens.

Nog meer uit de kast

Toen de regering onlangs aan deze laatste eis toegaf, weigerden de Republikeinen echter nog steeds om het verdrag dit jaar nog te behandelen. Daarom moet Obama nu nog meer uit de kast halen.

De grootste zorg voor de Republikeinen op dit moment is de belastingkorting voor de rijksten. Die stamt uit het tijdperk-Bush, maar is eind dit jaar verlopen. Obama wilde ze niet verlengen, om zo honderden miljarden dollars te besparen. Hij lijkt nu bereid om dit op te geven. Als dat kan, zeggen de Republikeinen nu, kan het START-verdrag alsnog worden geratificeerd.

In de woorden van een columnist van de Washington Post gisteren: “Wat zegt het over ons als land als een president belastingkortingen moet beloven om er een cruciaal internationaal initiatief door te krijgen?”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!