Cultuur, Bob dylan, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix -

Luisterpost: box sets van Bob Dylan, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix

In een kleine reeks belichten we de uitgaven die een mooie kans maken om onder de kerstboom terecht te komen. Kozen we vorige week voor uitgebreide versies die even veel kosten als één enkele cd, dan gaan we nu voor het duurder spul.

zaterdag 4 december 2010 01:19
Spread the love

 Dat box sets vaak te maken hebben met de grootste namen uit de rock- en popmuziek, is weinig verwonderlijk. De magie die rond deze figuren hangt, verkoopt immers nog steeds. Of deze vaak peperdure hebbedingen ook echt de moeite waard zijn voor de modale liefhebber in deze crisistijden, is dan weer een andere vraag.

 
Bob Dylan: The Original Mono Recordings (8 CD)
In deze box vinden we de eerste acht langspeelplaten van de Shakespeare van de folk- en rockmuziek. Ze beslaan de periode 1962 – 1968 en beginnen bij zijn titelloos debuut om te eindigen bij ‘John Wesley Harding’. De kwaliteit van deze platen staat al lang buiten kijf, maar nu kunnen we ze weer horen zoals ze toen uitgebracht werden. Het idee haalde Columbia natuurlijk bij het gigantische succes van de monoversies van de Beatlesplaten van vorig jaar. Ook deze keer valt er veel te zeggen voor de ‘nieuwe’ ervaring die we in de 21ste eeuw zo meekrijgen. Dylan klinkt hier op de solotracks een pak directer en de sound van de platen waar hij met begeleiders werkt, is vaak krachtiger. Het verrassende is wel dat we nu bepaalde instrumenten beter of minder horen dan in de stereoversies. Van al de platen is het overigens vooral ‘Blonde On Blonde’ die het meest opvalt en immens beter klinkt. Ook ‘John Wesley Harding’ haalt het duidelijk op de ons vertrouwde stereoversie, onder meer omdat ze mono ‘authentieker’ aandoet. 
De platen zijn allemaal geremasterd en komen in replica’s van oorspronkelijke LP’s, met alle details van de hoezen mooi gerestaureerd. Dit is gevonden vreten voor Dylanologen, maar ook de gewone rockliefhebber zal hier veel aan hebben, niet in het minst door het boekje dat erbij gevoegd is. Wel moeten we u deze opmerking van een vriend nog meegeven: ‘als ik de cd’s in mono wil, dan zet ik gewoon de monoknop op mijn stereo aan’. Maar dat blijkt niet echt te kloppen en – trouwens – wie heeft er een monoknop op zijn stereo?
 
Beoordeling: ++++
(Columbia)
 
Bruce Springsteen: The Promise: The Darkness on the Edge of Town Story [3 CD/3 DVD]
Dit is de uitgebreide versie van de hier reeds besproken dubbelaar ‘The Promise’. Die twee cd’s presenteren een aantal ijzersterke – tot nog toe onuitgegeven – nummers van de sessies die uiteindelijk zouden leiden tot ‘Darkness On The Edge Of Town’. In de box zit ook de geremasterde ‘Darkness On The Edge Of Town’. De nieuwe versie klinkt behoorlijk warm, maar de opvallende elementen hier zijn de drie dvd’s. Daarop onder meer een documentaire van Thom Zimny met beelden van tijdens de sessies. Op de tweede dvd staat een complete concertuitvoering van de plaat uit 1979, opgenomen in het Paramount Theatre in Asbury Park. Op de derde dvd prijkt een drie uur durend concert van Springsteen en zijn E-street Band uit 1978. Waar de Dylanbox ook de gewone fans beslist interessant zal lijken, daar moeten we hier een beetje gapen bij zoveel kwantiteit, hoe goed ook het basismateriaal is. Enkel voor de doorgewinterde fans dus. De rest is uitstekend af met de gewone dubbel-cd-versie van ‘The Promise’.
 
Beoordeling: +++
(Columbia)
 
Jimi Hendrix: West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology (4 CD/1 DVD)
Puur voor specialisten, maar wel monumentaal, is deze vijfdelige box van de grootste rockgitarist van de sixties. Hier volgen we Hendrix van zijn dagen als begeleider tot zijn laatste –vaak onuitgebrachte – opnamen. Dit is dus geen Best Of, maar eerder de natte droom van elke archivaris. 
Zo bevat de eerste cd onder meer opnamen van de Isley Brothers en Little Richard. Hendrix was in zijn begindagen een muzikant om den brode en leende zijn gitaar dan ook aan een aantal rock-‘n’-roll- en soulmuzikanten. Het is echter de oren spitsen naar de bijdragen van de gitaargod, want de –toen nog totaal onbekende – man stelde zich bepaald bescheiden op als hij in de studio achter een grote naam speelde. Op de drie andere cd’s krijgen we een amalgaam van soms nieuwe remixen (op basis van de originele banden), demo’s uit hotelkamers, live-opnamen, instrumentals en alternatieve versies van bekende songs. De indruk is die van een uitputtingsslag, met heel wat verrassende opnamen, maar ook met een aantal morzels die haast ongemerkt voorbijglijden. De bonus-dvd laat Hendrix’ stem (en die van Bootsy Collins) horen terwijl er excellent live-materiaal en een hele hoop documenten getoond worden. Niet voor nieuwkomers, maar een delirium voor de fans.
 
Beoordeling: +++1/2
(Sony Legacy)
 
Wie naar deze uit de kluiten gewassen uitgaven op zoek gaat, doet er wel goed aan om eens rond te surfen, want de prijzen verschillen soms indrukwekkend veel. 
 

take down
the paywall
steun ons nu!