Nieuws, Politiek, VS, Clustermunitie, WikiLeaks, Amnesty International, Al-Qaida, Jemen, Conventie tegen clustermunitie, VS-leger, David Petraeus, Ali Abdullah Saleh -

VS verdoezelde burgerslachtoffers clusterbombardement Jemen

Een diplomatieke telex op WikiLeaks, die verslag uitbrengt van een ontmoeting tussen de Amerikaanse generaal David Petraeus en president Ali Abdullah Saleh van Jemen, toont aan dat het Amerikaanse leger de dood van tientallen burgers tijdens een aanval van met clustermunitie geladen kruisraketten in Zuid-Jemen, in december 2009, trachtte te verdoezelen.

vrijdag 3 december 2010 15:00
Spread the love

Burgerslachtoffers en clusterbommen

Het als ‘geheim’ geclassificeerd bericht van januari 2010 bevestigt beelden die eerder dit jaar werden vrijgegeven door Amnesty International, die het gebruik van clusterbommen door de VS tijdens de aanvallen aantonen.

“Saleh praised the December 17 and 24 strikes against AQAP but said that ‘mistakes were made’ in the killing of civilians in Abyan. The General responded that the only civilians killed were the wife and two children of an AQAP operative at the site.”

Volgens de telex prees Saleh de aanvallen tegen al-Qaida op 17 en 24 december 2009, maar zei hij dat “er fouten waren gemaakt” met het doden van burgers in Abyan. Waarop Petraeus antwoordde dat de enige burgerslachtoffers de vrouw en twee kinderen van een spion van al-Qaida op het Arabisch schiereiland waren.

Een Jemenitische parlementaire commissie, die de aanval van 17 december onderzocht, rapporteerde in februari van dit jaar dat van de 55 doden tijdens de aanval er 41 burgerslachtoffers waren, onder wie 14 vrouwen en 21 kinderen, en 14 vermoedelijke al-Qaidaleden.

De commissie verklaarde dat, aangekomen op de plaats van de aanval, in het dorp al-Majalah in de provincie Abyan, ze vaststelde dat alle woningen waren verwoest en alle bezittingen verbrand. Ze vond bloedsporen van slachtoffers, bomkraters en tal van niet ontplofte clustermunitie.

Een overlevende verklaarde aan de onderzoekscommissie dat zijn familie, die gedood werd hoewel ze geen misdaden had begaan, nog sliep toen de kruisraketten insloegen op de ochtend van 17 december 2009.

The bombs are ours, not yours

Amnesty International kreeg op een vraag om informatie aan het Pentagon na de aanval geen antwoord. Later gaf het Pentagon een verklaring uit die meedeelde dat alle vragen met betrekking tot operaties tegen al-Qaida aan de Jemenitische regering diende gesteld te worden.

“‘We’ll continue saying the bombs are ours, not yours,’ Saleh said, prompting Deputy Prime Minister Alimi to joke that he had just ‘lied’ by telling Parliament that the bombs in Arhab, Abyan, and Shebwa were American-made but deployed by the ROYG.”

Petraeus stelt in de telex aan Saleh voor om geen kruisraketten meer te gebruiken, maar over te gaan op aanvallen met bommenwerpers. Saleh klaagde daarop over het gebruik van kruisraketten die ‘niet erg accuraat’ zijn en verwelkomde het gebruik van – uit vliegtuigen afgeworpen – geleide precisiebommen in de plaats.

Hij voegde eraan toe: “We zullen blijven zeggen dat de bommen de onze zijn en niet die van jullie.” Wat de vicepremier van Jemen, Alimi, de grap ontlokte dat hij net ‘gelogen’ had door aan het parlement mee te delen dat de bommen in Arhab, Abyan en Shebwa van Amerikaanse makelij waren, maar ingezet door de Jemenitische regering.

Amnesty International vraagt een onmiddellijk onderzoek naar de tientallen burgerdoden tijdens de luchtaanval in Abyan en de betrokkenheid van de VS daarin. De mensenrechtenorganisatie eist dat de verantwoordelijken voor deze misdaden voor justitie worden gebracht en berecht.

Conventie over Clustermunitie

Op 1 augustus 2010 trad de Conventie over Clustermunitie in werking. Noch Jemen, noch de VS ratificeerde of ondertekende deze conventie die het gebruik van clustermunitie verbiedt.

De Tomahawk BGM-109D-kruisraketten, zoals deze gebruikt bij de aanvallen, worden afgevuurd vanaf een schip of onderzeeër, en zijn ontworpen om 166 clusterbommen te dragen die elk bij explosie fragmenteren in meer dan 200 scherpe, stalen scherven die mensen kunnen verwonden tot op 150 m afstand.

Dit soort munitie maakt slachtoffers zonder onderscheid wanneer ze gebruikt wordt in een civiele omgeving.

Ook ontploffen veel van deze bommen niet bij de impact, maar kunnen zij nog steeds ontploffen wanneer zij later gemanipuleerd worden. Hierdoor maken zij het levensgevaarlijk voor gemeenschappen om getroffen gebieden te gebruiken, zelfs maanden of jaren na een aanval.

Link: Telex Amerikaanse ambassade Sanaa ref.: 10SANAA4; SUBJECT: GENERAL PETRAEUS’ MEETING WITH SALEH ON SECURITY ASSISTANCE, AQAP STRIKES; 04-01-2010 (link werkt voorlopig NIET!)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!