Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Watmet - Een woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero

Van gaysauna tot darkroom: hiv door een jongerenbril

Nooit eerder werden er in ons land meer nieuwe gevallen van hiv-infectie gerapporteerd. Het aantal infecties bij homoseksuele mannen neemt nog steeds toe. Een woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero schreef een heel eerlijk en confronterend stuk over seks en condoomgebruik.

vrijdag 3 december 2010 14:30
Spread the love

Als jonge homo vind ik het altijd heel confronterend wanneer nieuwe resultaten rond het aantal hiv-besmettingen de wereld worden ingestuurd. Voor 2009 zijn dat 1.135 nieuwe gekende besmettingen onder wie een groot aantal bij Belgische homo’s. Mensen waar ik door mijn taak als woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero dagelijks mee geconfronteerd word, waar ik in het uitgaansleven vaak letterlijk mee in aanraking kom.

Mijn vrienden- en kennissenkring telt heel wat homo’s… en slechts van twee heb ik weet dat ze besmet zijn met het virus. Frappant als je weet dat 1 op de 20 homo’s besmet is. En dat zijn dan nog maar diegene die het van zichzelf weten. Er is namelijk een groot verschil tussen besmet zijn en weten dat je besmet bent. Want laat ons eerlijk zijn, hoeveel holebi’s laten zich met regelmaat testen? Is het voor jongeren niet vaak moeilijk om hier zomaar mee naar hun dokter te stappen?

Ondanks het grote besmettingsaantal bij homo’s haat ik de stigmatisering bij de uitspraak “hiv is een homoziekte”! Laat ons niet vergeten dat bijvoorbeeld druggebruik en bloedtransfusies met besmet bloed ook voorkomende oorzaken zijn van hiv. Maar een grote oorzaak van besmetting is onveilige seks, bij zowel homo’s als hetero’s. Vandaar dat we ook bij Wel Jong Niet Hetero blijven informeren en sensibiliseren. Maar blijkbaar is dat niet steeds voldoende. Of moet het op een andere manier aangepakt worden? Moeten we eerder choquerend tewerk gaan? Of is de laatste uitweg enkel er een condoom zelf om gaan doen?

Om het taboe te doorbreken moet er eerlijk en open gecommuniceerd worden. Het lijkt me dan ook niet meer dan normaal het goede voorbeeld te geven. En dan moet ik beginnen met een bekentenis, want ook ik heb het niet altijd veilig gedaan.

Ik ben nu 21 jaar en al een aantal jaren seksueel actief. In het begin stond ik niet echt stil bij het gebruik van een condoom, “is de kans niet nihil?”, een ver van mijn bed show… heel naïef. “Zonder condoom voelt het beter” en “mijn lul blijft niet stijf met condoom”, achteraf bekeken belachelijke opmerkingen waar men toch vaak mee wegkomt.

Naar aanleiding van de resultaten kreeg ik van een journaliste de vraag: “Hoe is het mogelijk, na al die jaren campagne en sensibiliseren, dat het aantal besmettingen bij homo’s blijft stijgen?”

Een positief antwoord is dat er door de campagne steeds meer mensen zijn die zich laten testen. Een pessimistisch antwoord is dat een aantal homo’s er zich weinig van aantrekken, er een vaak blijvend onveilig seksleven op nahouden en zich verantwoorden met het excuus “men moet van iets sterven”, “hoe groot is de kans nu echt?” of “toch niet van één keer”. Ik heb beide verklaringen gegeven en geloof dan ook dat beide realistisch zijn.

Het hele commerciële homomilieu, van Red and Blue tot La Démence, van Gaysauna tot Chatguy, waar ik ook af en toe met veel plezier in vertoef(de), verbaast me nog vaak. Iets wat ik nooit ga vergeten, is mijn bezoekje aan een darkroom. Ik ging er binnen met een vriend uit nieuwsgierigheid. We stonden nog geen twee minuten binnen toen een jong gastje van ongeveer 16 jaar zijn entree maakte. Twee oudere mannen met hun broek naar beneden stonden tegen de muur, keken naar de jongen, jongen ging op de knieën zitten en begon beide te pijpen. Ik ben veel gewoon maar dit tartte alle verbeelding.

Bij het naar buitengaan, werd onze weg geblokkeerd door een zevental mannen die allemaal met elkaar bezig waren, geen condoom te bespeuren. Ik wou toch eens vragen aan de barman wat hij doet om klanten condooms te laten gebruiken. “Ze kunnen hier altijd gratis condooms vragen.”

Ik merk op dat het vaak nergens aangeduid staat, en dikwijls is het ‘vragen naar’ een grotere drempel dan seks hebben zonder … Ik geloof dat vanuit clubs, bars, sauna’s al heel wat wordt gedaan hiermee, maar tonen die cijfers niet de nood naar nog meer? Kan er niet nog meer gewerkt worden aan die zichtbaarheid en laagdrempeligheid?

Je bent als jonge homo pas uit de kast, eerste stapjes zettend richting homoland. Je eerste holebifuif. Als een dancing Queen dansend op ‘Bad Romance’ van ons Gaga heb je een voortdurend oogcontact met een bad boy op de dansvloer. Twee nummers later op ‘Toxic’ van tante Britney komen jullie in elkaars gevarenzone … het volgende nummer ‘Like a virgin’ van bommadonna zijn de ogen gesloten, lippen op elkaar en leef je met de gedachte je virginity op te geven voor jouw droomkerel. Want hoe geweldig … je eerste fuif en direct de ‘ware’ gevonden. Vlijend met mooie woorden verleidt hij jou zijn bed in. “Moeten we geen condoom gebruiken?” “Het is jouw eerste keer, en ik doe het anders altijd veilig, dus er is geen probleem, toch?” “Ok dan”.

Durf je niet meteen naar je eerste holebifuif dan heb je nog het veel laagdrempeligere internet waar de gaycommunity leeft. Je komt op een chat terecht waar de ‘alles ok’ vervangen wordt door “heb je foto?”. Een vernieuwde woordenschat van ‘bareback’ tot ‘bottomslet’. En toch denk je een deftige kerel gevonden te hebben. Hij woont niet zo heel ver, stelt je gerust, wil eens afspreken, cinema klinkt heel romantisch.

Na de subtiele aanrakingen tijdens de film word je wel wat opgewonden. “Wat denk je van de auto?” “Spannend!” “Oei, geen condooms bij?” “Ik laat me regelmatig testen, doe het anders altijd veilig, dus lopen we geen risico.”

“Ok dan”. Een ‘ok dan’ uit pure onwetendheid. Wordt het niet eens tijd dat het onderwijs hierin mee zijn verantwoordelijkheid opneemt? Wijst men tijdens lessen seksuele voorlichting wel voldoende op de risico’s, voor iedereen die gaat experimenteren?

Seks met condoom is niet alleen een teken van zelfrespect, maar ook respect voor de andere. “Sex with a condom is responsible fun”.

Ik liet me op mijn 18de voor het eerst testen na een aantal jaar seksueel actief zijn en heb geluk gehad. Velen hebben dit niet, één keer is genoeg om … Nu laat ik me regelmatig testen en is het gedaan met onveilige seks behalve als ik een vaste relatie heb. Vragen aan je partner zich te laten testen is geen verwijt, maar de mogelijkheid om het vanaf dan zonder te kunnen doen.

Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een jongen die hiv had, schrok ik van mijn eigen reactie. Ik durfde met moeite een kauwgom aannemen. In al mijn openheid, progressiviteit, meelevendheid, kon ik niet om met iemand die hiv heeft.

Toen ben ik me uit ‘schuldgevoel’ bij Wel Jong Niet Hetero gaan inzetten rond hiv-preventie. Je sterft niet meer door hiv/aids, wel met. Toch is het voor hiv- en aidspatiënten allesbehalve eenvoudig. Denk maar aan de maatschappelijke aanvaarding (mijn eerste reactie), om het nog niet te hebben over fysieke ongemakken.

Deze hierboven geschetste situaties zijn jammer, maar helaas geen verzinsels, wel vaak voorkomende realiteit. Ik praat heel open met mensen over seks en zelf praten, doet anderen praten. Uit die gesprekken komt dit voort.

Het deed vaak pijn toen ik bepaalde verhalen hoorde van andere jongeren, hoe ze zich vaak lieten meeslepen. Daarom geloof ik in de kracht van praten en dingen bespreekbaar maken. Ik hoop met dit stuk dan ook conversatie uit te lokken en te waarschuwen.

take down
the paywall
steun ons nu!